Toast Skagen
- 8 st
- 30 min
- 30 min
En skagentoast är alltid rätt. Extra gott blir det om du serverar den på en skiva surdegsbröd. Bäst blir salladen med färska nyskalade räkor, men även djupfrysta räkor av god kvalitet blir bra. Väljer du räkor i lake så låt dem rinna av väldigt väl annars kan röran bli blöt och tråkig. Prova även att göra din egen majonnäs!
Gör så här:
-
1
Majonnäs
Blanda samman äggula, senap, vinäger och salt i en skål. Tillsätt olja, först droppvis, sedan i en fin stråle under kraftig omrörning. Använd gärna elvisp eller mixerstav. Bearbeta till en tjock majonnäs. Vill du ha en lösare konsistens så kan du späda med vatten.
-
2
Toast
Låt räkorna tina och rinna av väl. Skala och hacka dem grovt och förvara i kylen. Bryt av åtta små dilltussar för dekoration. Hacka resten av dillen fint. Vänd ner räkor och dill i majonnäsen och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Stek brödbitarna gyllenbruna i smöret. Lägg bröden på tallrikar, lägg på salladsblad och fördela räkröran ovanpå. Garnera med dillkvistarna, citronklyftor och en rejäl klick löjrom eller annan rom. Servera!
Tips!
Byt gärna ut majonnäsen mot crème fraiche. Många gillar nyriven pepparrot i sin skagensallad, men även finrivet citronskal smakar fint i den goda räksalladen.
Ingredienser
Toast
Surdegsbröd bakat på KronJäst Surdeg Fullkornsvete (recept). Smaksätt gärna med 2 – 3 tsk malda fänkåls- eller anisfrön i degspadet.
- 8 skivor surdegsbröd eller baguette skuren i skivor (se ovan)
- 1 kg räkor med skal, djupfrysta eller färska
- 20 g (2 msk) smör eller margarin
- 200 g (2 dl) majonnäs, se recept nedan
- 1 knippe dill
- 15 g (1 msk) citronsaft, färskpressad
- salt och cayennepeppar
- 200 g löjrom eller annan rom
- 1 citron, 8 klyftor
Hemmagjord majonnäs
- 1 äggula
- 30 g (1 msk) dijonsenap
- 30 g (1 msk) vitvinsvinäger
- 3 g (0,5 tsk) salt
- 120 g (1,5 dl) rapsolja
- 30 g (1 msk) vatten