• Finskt surdegsbröd med kummin
  • Finskt surdegsbröd med kummin

    • ca 5 st
    • 30 min
    • 23 tim 50 min

    Testa detta recept på ett finskt surdegsbröd med kummin. Mums!

    3.7/5

    432 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1-2

      Blanda ihop vatten, kummin, jäst och den stenmalda rågen i en rostfri bunke. Täck med plast och låt stå att mogna i rumstemperatur i 2 dygn.

    • 2

      Dag 3

      Blanda ihop surdegen med mjölet. Tillsätt saltet, rågsuren (blandningen från steg 1) och jäst.

    • 3

      Arbeta ihop till en deg, ca 6 minuter i maskin eller 12 minuter för hand. Täck degen med plast och låt jäsa i ca 1 timme, till dubbel storlek.

    • 4

      Dela degen i tre lika stora bitar och forma till runda bröd. Rulla bröden i rågmjöl och sätt av på plåt med bakplåtspapper. Täck bröden med bakduk och låt jäsa i ca 1 timme.

    • 5

      Sätt ugnen på 250 °C och sätt in en form med 0,5 L vatten i botten på ugnen.

    • 6

      Ställ in plåten med bröden i ugnen och sänk temperaturen till 200 °C. Baka i ca 45 minuter eller tills kärntemperaturen är 97 °C. Låt formen med vatten stå nederst i ugnen under baktiden.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1-2

    Dag 3

    Topping

    • rågsikt

    Liknande recept