Tigerbullar med apelsin och choklad
- ca 25 st
- 1 tim
- 3 tim
Tigerbulle är en blandning av apelsin- och chokladdeg med en ljuvlig apelsinfyllning. Man får en känsla av att äta sockerkaka när man äter denna fantastiska bulle.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölk och vatten.
-
2
Blanda alla resterande ingredienser till degen utom apelsinzest och kakao och blanda 3 minuter långsamt och 6 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Ta ut hälften av degen på mjölat bakbord, tillsätt apelsinzest och knåda degen slät, man kan behöva använda lite extra mjöl då degen är ganska kladdig. Låt degen vila under bakduk 30 minuter.
-
4
Tillsätt kakao till degen som är kvar i bunken och blanda 2-3 minuter, tag upp degen på mjölat bakbord och forma degen rund. Låt degen vila 30 minuter under bakduk.
-
5
Apelsinfyllning
Blanda socker, smör och salt luftigt. Tillsätt ägg och blanda till en slät smet. Ta i mjölet och blanda sedan i resterande ingredienser och blanda till en slät luftig smet.
-
6
Kavla ut apelsindegen ca 30×50 cm och stryk på fyllningen. Kavla ut chokladdegen lika stor och lägg den över fyllningen och degen.
-
7
Skär degen i remsor, här är det bra att använda en sporre.
-
8
Forma bullarna och sätt i bullformar på plåt med papper.
-
9
Jäs bullarna i din avstängda ugn med endast lampan på i ca 50-60 minuter. Tag ut bullarna i rumstemperatur och pensla med äggstrykning och strö på pärlsocker.
-
10
Sätt ugnen på 225 °C. Grädda i ca 8-10 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 600 g (ca 10 dl) vetemjöl special
- 150 g (1,5 dl) mjölk, ljummen
- 100 g (1 dl) vatten, ljummet
- 150 g (1,5 dl) strösocker
- 150 g smör, mjukt
- 100 g (2 st) ägg
- 12 g (2 tsk) salt
- 5 g (1 tsk) vaniljarom
- 40 g (1 dl) kakao
Fyllning
- 150 g (1,5 dl) strösocker
- 100 g smör, mjukt
- 1,5 g (1/4 tsk) salt
- 50 g (1 st) ägg
- 80 g (1,3 dl) vetemjöl
- 5 g (1 tsk) vaniljarom
- 1 apelsin, rivet skal
- 50 g (0,5 dl) apelsinjuice, från apelsinen
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- pärlsocker