Blåbärsbullar med mandelmassa
- ca 30 st
- 45 min
- 2 tim 55 min
En saftig bulle med smaker från blåbär och mandelmassa. Man blir garanterat blå om fingrarna efter att ha snurrat de goda bullarna, men det är absolut värt jobbet. Servera med kaffe, eller varför inte matcha med ett glas blåbärssaft.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken och vattnet.
-
2
Blanda alla ingredienser i en degberedare. Arbeta degen 2 minuter långsamt och 8 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Låt degen vila 30 minuter under bakduk eller plast i rumstemperatur.
-
4
Börja med fyllningen genom att blanda smöret och mandelmassan till en jämn smet.
-
5
Kavla ut degen i en stor rektangel och bred på fyllningen sedan sylten och sist strö på vaniljsocker.
-
6
Vik degens övre kant till mitten och degens undre kant till den övre kanten, skär remsor.
-
7
Snurra ihop till knutar och lägg i formar på plåt med papper, låt jäsa under bakduk och plast i rumstemperatur i ca 90-120 minuter.
-
8
Sätt ugnen på 250 °C. Sätt in bullarna och grädda i ca 8-10 minuter.
-
9
Pensla de varma bullarna med smällt smör och låt dem stå någon minut innan du vänder dem i strösocker.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 200 g (ca 2 dl) vatten, ca 20°C
- 300 g (ca 3 dl)) mjölk, ca 20°C
- 1100 g (ca 18 dl) vetemjöl
- 200 g (ca 2 dl) strösocker
- 150 g smör
- 250 g (ca 2,5 dl) kesella eller kvarg
- 10 g (ca 1 ½ tsk) salt
- 10 g (ca 1 msk) kardemumma, malen
Fyllning
- 300 g mandelmassa
- 150 g smör
- ca 1,5-2 dl blåbärssylt, rumsvarm
- 20 g (ca 2 msk) vaniljsocker
Topping
- 2 dl strösocker
Pensling
- 25 g smör, smält