Innan man sätter igång bör man kolla att man har alla råvaror hemma. Har man inte det går det oftast bra att improvisera och variera med alternativa mjölsorter, bara man håller sig till samma mått & viktenheter.
Det man behöver i grunden är jäst, vatten och mjöl (smör eller olja).
För bästa resultat bör man satsa på bra råvaror. Ett mjöl med hög proteinhalt innehåller stora mängder gluten, vilket binder vatten och gör degen seg och elastisk. Detta i sin tur gör så att degen jäser fint, vilket ger ett saftigt bröd med fin volym. Det är bra om man håller skafferiet uppdaterat, så att till exempel mjölet inte blir gammalt. Ibland kan det vara bra att göra en rensning i skafferiet.
Ett kul tips är att blanda ihop mjölrester i skafferiet till en egen specialblandning och använda detta nästa gång man bakar. Viktigt att alla ingredienser är rumstempererade när man börjar baka, detta för att degen ska få en jämn temperatur. Det gäller då även att degbunken och bakredskapen håller rumstemperatur.
Det är roligt att baka och när man väl sätter igång är det viktigt att tänka på att man kan röra sig obesvärat i köket. Att det finns plats för utbakning och enkla ställen att sätta plåtar för jäsning och att man förbereder bra ytor där brödet kan svalna, utan att det ligger i vägen.