Vörtbröd med porter och must
- Ca 20 st
- 25 min
- 2 tim
Ett härligt vörtbröd hör bakjulen till. Särskilt smakrikt och juligt blir det att baka på julmust och porter.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Tillsätt rumstempererad porter och julmust och rör om tills jästen löst sig.
-
2
Klicka i smöret, olja, mörk sirap, kryddor och salt, samt nästan allt mjöl.
-
3
Tillsätt det sista mjölet, lite i taget. Arbeta degen ca 5 minuter, degen får gärna vara lite kladdig. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
4
Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
-
5
Tag upp degen på mjölat bakbord, dela i 2 lika delar.
-
6
Forma 2 avlånga brödstycken av degen, dela vart av dem i 10 mindre avlånga bröd.
-
7
Sätt ugnen på 220 °C varmluft (ca 240 °C vanlig ugn).
-
8
Lägg de 20 minibröden på 2 plåtar, låt jäsa under bakduk i ca 25 minuter.
-
9
Snitta bröden med en vass kniv och strö över lite mjöl.
-
10
Grädda plåtarna samtidigt i ugn (vid varmluftsugn), ca 15 minuter tills de är genomgräddade, rekommenderad innertemperatur 96-98 °C.
-
11
Låt svalna på galler under bakduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 410 g (4,1 dl) porter, rumstempererad
- 240 g (2,4 dl) julmust, rumstempererad
- 50 g smör, rumstempererat
- 7 g (1 msk) olja, med neutral smak
- 250 g (1,5 dl) sirap, mörk
- 3 g (1,5 tsk) pomeransskal, malda
- 3 g (1,5 tsk) ingefära, mald
- 3 g (1,5 tsk) kryddnejlika, mald
- 3 g (1 tsk) kardemumma, mald
- 6 g (1,5 tsk) salt
- 660 g (ca 10 dl) rågsikt
- 240 g (ca 4 dl) vetemjöl special
Garnering
- mjöl, att pudra över