Karlsbaderbullar med smör och vanilj
- ca 30
- 30 min
- 3 tim 30 min
Nu har vi bakat gudomliga karlsbaderbullar med smör och vanilj. Riv gärna i mandelmassa eller nötter eller bred på din favoritsylt. Du kan även enkelt forma degbitarna till vackra karlsbaderkringlor.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i den 25 °C mjölken.
-
2
Blanda alla ingredienserna och mixa i maskin 3 minuter lÃ¥ngsamt och 7 minuter snabbt, degen ska kännas smidig. Dubbla tiden om du arbetar för hand.Â
-
3
Ta upp degen på bordet och forma den rund, lägg tillbaka den i bunken och täck med lite plast eller bakduk och låt vila i 30 minuter.
-
4
Kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred.
-
5
Bred ut det rumsvarma smöret och strö på vaniljsockret på hela degen.
-
6
Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar eller kringlor.
-
7
Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 90-120 minuter.
-
8
Grädda bullarna på 200 °C i ca 8-10 minuter.
-
9
Pensla de varma bullarna med smällt smör och vänd dem i strösocker.
Tips!
- Prova att jäsa bullarna i den avstängda ugnen med endast lampan på, då får bullarna ett fint jässkåp med perfekt temperatur och fukt.
- Tänk på att inte sätta bullarna för nära lampan då kan det bli för varmt.
- Ta ut bullarna efter 60 minuter och täck med bakduk och sätt på ugnen.
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola.
- Lycka till med baket!
Ingredienser
- 1 pkt (50 g) Kronjäst för Söta degar, färsk
- 2,5 dl (250 g) mjölk, 25 °C
- 4 st (200 g) ägg
- 250 g smör, rumstempererat
- 1 tsk (6 g) salt
- 1 tsk (5 g) bakpulver
- 16 dl (960 g) vetemjöl
- 1,25 dl (175 g) sirap, vitÂ
Fyllning
- 125 g smör, mjuktÂ
- 1 msk (15 g) vaniljsocker
Garnering
- 25-50 g smör, smält
- 2 dl (180 g) strösocker