Sommarbulle med jordgubbar och mandel
- ca 24 st
- 30 min
- 1 tim 40 min
Sommarens bär i en bulle. Variera med ditt favoritbär eller frukt efter säsong! Har du tid, tex när det regnar, så sätter du en större sats och förbereder till steg 3. Frys in önskad mängd och spara till en dag när du inte har tid att baka, t.ex. när solen skiner. Så vid nästa tillfälle, som du önskar servera nybakat så är det bara att ta ut bullarna från frysen, lägga på plåt, tina, jäsa och grädda.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Värm mjölken till 25 °C. Tillsätt jästen och blanda med de övriga ingredienserna.
-
2
Blanda till en elastisk deg, ca 10-15 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
-
3
Kavla ut degen till en rektangel, stryk upp med mandelfyllning och sedan jordgubbssylt, rulla ihop som till en kanelsnäcka. Skär upp bullar och sätt i formar.
-
4
Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
-
5
Pensla bullarna med uppvispat ägg, lägg på klyftade jordgubbar och strö på lite råsocker. Grädda i 220 °C, ca 10-12 minuter och låt svalna.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 250 g (2,5 dl) mjölk
- 140 g (1 dl) sirap, vit
- 1,5 g (0,25 tsk) salt
- 1 dl jordgubbar, färska eller upptinade
- 100 g smör, rumstempererat
- 3 g (1 tsk) kardemumma, mald
- 550 g (ca 9,2 dl) vetemjöl
Fyllning
- 200 g (2 dl) Odense mandelmassa, utrört med lite vatten
- 200 g (2 dl) jordgubbssylt, av god kvalité
Pensling
ägg, uppvispat
Garnering
- jordgubbar, färska
- råsocker