Surdegsbröd med rostade valnötter och solrosfrön
- 3 st
- 1 tim
- 2 tim 45 min
Ett sagolikt gott surdegsbröd med rostade valnötter och solrosfrön som ger den där lilla extra smaken.
Brödet är lätt att göra och blir saftigt och gott.
Gör så här:
-
1
Sätt ugnen på 225 °C och rosta valnötter och solrosfrön i 5-7 minuter, rör runt ett par gånger så det rostas jämnt och fint.
-
2
Lös jästen i vattnet. Tillsätt resterande ingredienser, förutom salt, valnötter och solrosfrön. Blanda långsamt i 3 minuter och snabbt i 4 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Tillsätt saltet och blanda snabbt i 4 minuter. Tillsätt sedan valnötter och solrosfrön och blanda långsamt i ca 1 minut.
-
4
Skrapa ut degen i en oljad plastbunke och täck med lock. Låt degen vila i rumstemperatur i ca 30 minuter.
-
5
Vik degen och knåda den lite i bunken och låt den ligga i 30 minuter till, i rumstemperatur med lock.
-
6
Mjöla ett bord och tag försiktigt ut degen och dela den i tre delar och forma försiktigt till limpor eller frallor.
-
7
Sätt bröden i mjölade jäskorgar eller på plåt med papper, täck med bakduk och låt bröden jäsa ca 45 minuter.
-
8
Sätt ugnen på 275 °C.
-
9
Vänd försiktigt ut bröden ur jäskorgarna. Snitta gärna bröden med en vass kniv.
-
10
Sätt in bröden i ugnen på 275 °C och sänk temperaturen efter 5 minuter, till 230 °C och grädda i ca 26 minuter eller tills brödets innertemperatur når 96-98 °C.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg råg
- 500 g (5 dl) vatten, svalt
- 120 g (ca 2 dl) rågmjöl, fint
- 600 g (ca 10 dl) manitoba cream eller vetemjöl special
- 20 g (1 msk) sirap, mörk
- 16 g (2,5 tsk) salt
- 250 g (6 dl) valnötter, rostade
- 100 g (1,5 dl) solrosfrön, rostade