• Surdegsbröd med rostade valnötter och solrosfrön
  • Surdegsbröd med rostade valnötter och solrosfrön

    • 3 st
    • 1 tim
    • 2 tim 45 min

    Ett sagolikt gott surdegsbröd med rostade valnötter och solrosfrön som ger den där lilla extra smaken.

    Brödet är lätt att göra och blir saftigt och gott.

    3.38/5

    8 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Sätt ugnen på 225 °C och rosta valnötter och solrosfrön i 5-7 minuter, rör runt ett par gånger så det rostas jämnt och fint.

    • 2

      Lös jästen i vattnet. Tillsätt resterande ingredienser, förutom salt, valnötter och solrosfrön. Blanda långsamt i 3 minuter och snabbt i 4 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 3

      Tillsätt saltet och blanda snabbt i 4 minuter. Tillsätt sedan valnötter och solrosfrön och blanda långsamt i ca 1 minut. 

    • 4

      Skrapa ut degen i en oljad plastbunke och täck med lock. Låt degen vila i rumstemperatur i ca 30 minuter.

    • 5

      Vik degen och knåda den lite i bunken och låt den ligga i 30 minuter till, i rumstemperatur med lock.

    • 6

      Mjöla ett bord och tag försiktigt ut degen och dela den i tre delar och forma försiktigt till limpor eller frallor.

    • 7

      Sätt bröden i mjölade jäskorgar eller på plåt med papper, täck med bakduk och låt bröden jäsa ca 45 minuter.

    • 8

      Sätt ugnen på 275 °C.

    • 9

      Vänd försiktigt ut bröden ur jäskorgarna. Snitta gärna bröden med en vass kniv.

    • 10

      Sätt in bröden i ugnen på 275 °C och sänk temperaturen efter 5 minuter, till 230 °C och grädda i ca 26 minuter eller tills brödets innertemperatur når 96-98 °C.

       


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg råg
    • 500 g (5 dl) vatten, svalt
    • 120 g (ca 2 dl) rågmjöl, fint 
    • 600 g (ca 10 dl) manitoba cream eller vetemjöl special
    • 20 g (1 msk) sirap, mörk 
    • 16 g (2,5 tsk) salt
    • 250 g (6 dl) valnötter, rostade
    • 100 g (1,5 dl) solrosfrön, rostade

    Liknande recept