Norskt Kneipbröd
- 2 limpor
- 30 min
- 1 tim 45 min
Ett gott frukostbröd som det är lätt att lyckas med. Att det ingår många olika sorters mjöl gör det lite extra roligt att baka. Exempelvis grahamsmjöl som gör det lilla extra, både smakmässigt och hälsomässigt.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet. Blanda sedan ner alla ingredienser förutom saltet.
-
2
Arbeta degen 2 minuter långsamt sedan 6 minuter snabbt i maskin eller 15-20 minuter för hand.
-
3
Tillsätt saltet och fortsätt blanda degen snabbt 2-3 minuter.
-
4
Tag upp degen på mjölat bakbord och forma degen rund, lägg tillbaka degen i bunken.
-
5
Täck degen med plast eller bakduk och låt jäsa i ca 25 minuter.
-
6
Dela degen i två delar och forma till limpor.
-
7
Doppa bröden i grahamsmjöl.
-
8
Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 60-90 minuter under bakduk.
-
9
Sätt ugnen på 250 °C och sätt in en långpanna i botten på ugnen.
-
10
Snitta bröden precis innan de sätts in i ugnen.
-
11
Sätt in bröden på 250 °C, släng in 0,5 dl vatten på den heta plåten i botten av ugnen och sänk ugnen till 220 °C.
-
12
Baka bröden i ca 20-25 minuter eller till brödets innertemperatur når 96-98 °C.
-
13
Låt brödet svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 500 g (ca 5 dl) vatten, ljummet
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl special
- 90 g (ca 1,5 dl) rågmjöl, stenmalet
- 180 g (ca 3 dl) grahamsmjöl
- 90 g (ca 1,5 dl) rågmjöl, grovt
- 12 g (ca 2 tsk) salt
- 26 g (ca 2 msk) matolja