
Surdegsfrallor med rostade cashewnötter
ca 25 st
1 tim 15 min
3 tim 35 min
Lättbakade och fantastiskt goda surdegsfrallor med rostade cashewnötter, pumpafrön och hel havre. Saftiga, smular mindre och har en härligt nötig smak.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Dag 1
Koka upp vatten och häll det över ingredienserna till skållningen. Låt stå i rumstemperatur över natten, täck med plast eller lock.
-
2
Dag 2
Lös jästen i vattnet.
-
3
Blanda alla ingredienser från bortgörningen utom saltet och de hackade cashewnötterna. Blanda långsamt i 3 minuter och snabbare i 8 minuter.
-
4
Tillsätt saltet och fortsätt att blanda snabbt i 3 minuter.
-
5
Vänd ner skållningen och blanda långsamt 1-2 minuter. Häll sedan ner de hackade nötterna och blanda långsamt i 1 minut.
-
6
Skrapa ner degen i en inoljad bunke eller plastlåda. Täck med plast eller lock och låt ligga i 45 minuter.
-
7
Vik in degens kanter och knåda degen lite, om den är kladdig kan du ta en slickepott och vika in kanterna mot mitten och försöka vända runt degen.
-
8
Nu kan du välja att sätta in bunken i kylen över natten eller låta degen jäsa i 45 minuter till, i rumstemperatur.
Om man jäser degen i kylen över natten, så tar man ut degen ur kylen dagen efter och låter den stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. Dela degen försiktigt till frallor då man måste bevara så många luftbubblor man kan i degen, annars finns det en risk att få platta frallor. Grädda enligt nedan instruktioner.
-
9
Mjöla bordet med durumvetemjöl och skrapa försiktigt ut degen. Dela degen i tre längder och skär upp ca 7 frallor på varje längd. Här går det jättebra att göra stora bröd, vridna baguetter eller bara större frallor om man vill, men var rädd om luftbubblorna i degen för att få volym på bröden.
-
10
Placera på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 50 minuter.
-
11
Sätt ugnen på 275 °C .
-
12
Sätt in bröden och sänk temperaturen till 225 °C och grädda i ca 10-12 minuter.
Tips!
- Välj mellan att jäsa degen i rumstemperatur eller sätta in degen i kylen över natten efter första jäsningen och baka av frallorna dagen efter.
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Skållning
- 250 g (2,5 dl) vatten, kokande
- 250 g (3 dl) havre, hel
- 100 g (1,5 dl) pumpafrön
Dag 2 – Bortgörning
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (ca 8 dl) vetemjöl special eller manitoba cream
- 100 g (ca 1,5 dl) durumvetemjöl
- 12 g (2 tsk) salt
- 400 g (4 dl) vatten, svalt
- 13 g (1 msk) olivolja
- 150 g (2-2,5 dl) cashewnötter rostade, grovhackade