Surdegsfrallor med rostade cashewnötter
- ca 25 st
- 1 tim 15 min
- 3 tim 35 min
Lättbakade och fantastiskt goda surdegsfrallor med rostade cashewnötter, pumpafrön och hel havre. Saftiga, smular mindre och har en härligt nötig smak.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Koka upp vatten och häll det över ingredienserna till skållningen. Låt stå i rumstemperatur över natten, täck med plast eller lock.
-
2
Dag 2
Lös jästen i vattnet.
-
3
Blanda alla ingredienser från bortgörningen utom saltet och de hackade cashewnötterna. Blanda långsamt i 3 minuter och snabbare i 8 minuter.
-
4
Tillsätt saltet och fortsätt att blanda snabbt i 3 minuter.
-
5
Vänd ner skållningen och blanda långsamt 1-2 minuter. Häll sedan ner de hackade nötterna och blanda långsamt i 1 minut.
-
6
Skrapa ner degen i en inoljad bunke eller plastlåda. Täck med plast eller lock och låt ligga i 45 minuter.
-
7
Vik in degens kanter och knåda degen lite, om den är kladdig kan du ta en slickepott och vika in kanterna mot mitten och försöka vända runt degen.
-
8
Nu kan du välja att sätta in bunken i kylen över natten eller låta degen jäsa i 45 minuter till, i rumstemperatur.
Om man jäser degen i kylen över natten, så tar man ut degen ur kylen dagen efter och låter den stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. Dela degen försiktigt till frallor då man måste bevara så många luftbubblor man kan i degen, annars finns det en risk att få platta frallor. Grädda enligt nedan instruktioner.
-
9
Mjöla bordet med durumvetemjöl och skrapa försiktigt ut degen. Dela degen i tre längder och skär upp ca 7 frallor på varje längd. Här går det jättebra att göra stora bröd, vridna baguetter eller bara större frallor om man vill, men var rädd om luftbubblorna i degen för att få volym på bröden.
-
10
Placera på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 50 minuter.
-
11
Sätt ugnen på 275 °C .
-
12
Sätt in bröden och sänk temperaturen till 225 °C och grädda i ca 10-12 minuter.
Tips!
- Välj mellan att jäsa degen i rumstemperatur eller sätta in degen i kylen över natten efter första jäsningen och baka av frallorna dagen efter.
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Skållning
- 250 g (2,5 dl) vatten, kokande
- 250 g (3 dl) havre, hel
- 100 g (1,5 dl) pumpafrön
Dag 2 – Bortgörning
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (ca 8 dl) vetemjöl special eller manitoba cream
- 100 g (ca 1,5 dl) durumvetemjöl
- 12 g (2 tsk) salt
- 400 g (4 dl) vatten, svalt
- 13 g (1 msk) olivolja
- 150 g (2-2,5 dl) cashewnötter rostade, grovhackade