Surdegsbröd på råg – Grundrecept
- 30 min
- 4 tim
Ett fantastiskt gott surdegsbröd som man lätt kan variera genom att tillsätta olika frön eller torkade frukter.
Här kan man med fördel förbereda degen på kvällen och låta den jäsa i kyl över natten för att sedan grädda till frukosten.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sedan mjöl och olja. Blanda till en deg. Vänta med att tillsätta saltet.
-
2
Knåda till en smidig deg, ca 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Häll i saltet sista 2 minuterna av blandningstiden. Degen får vara lös, men inte kladdig.
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa i oljad bunke täckt med plast ca 1 timme. -
3
Vik degens kanter mot mitten och vänd degen upp och ner och låt sedan jäsa ytterligare 1 timme.
-
4
Häll upp degen på bordet. Dela i 2-3 bitar till bröd eller 4 bitar till baguetter. Rulla varsamt till önskad form.
-
5
Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
-
6
Sätt ugnen på 260 °C (varmluft 250 °C).
-
7
Snitta bröden precis innan du sätter dem i ugnen. Sänk till 220 °C (varmluft 220 °C).
-
8
Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-30 minuter och låt sedan svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 570 g (ca 9,5 dl) vetemjöl special
- 210 g (ca 3,5 dl) rågmjöl, grovt
- 18 g (3 tsk) salt eller havssalt
- 20 g (1,5 msk) oliv- eller rapsolja