Kalljäst surdegsbröd
- 2 bröd
- 50 min
- 14 tim
Surdegsbröd som får jäsa över natten. Ett gott bröd med tydlig smak av surdeg.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Lös jästen i vattnet.
-
2
Tillsätt alla ingredienser utom saltet och blanda långsamt i 2 minuter och snabbt i 7 minuter.
-
3
Tillsätt saltet och blanda snabbt i ytterligare 2 minuter.
-
4
Skrapa ut degen, som är kladdig, i en inoljad bunke eller plastlåda. Täck med plast eller lock.
-
5
Låt bunken med degen stå i rumstemperatur i 60 minuter, vik degen i bunken och låt den stå 30 minuter till innan du sätter den i kylen över natten.
-
6
Dag 2
Tag ut bunken och låt den stå i rumstemperatur 60 minuter.
-
7
Skrapa försiktigt ut degen på mjölat bord och dela den i två delar. Tvinna bröden försiktigt och placera dem på plåt med bakplåtspapper.
-
8
Låt bröden stå i rumstemperatur ca 30-40 minuter innan gräddning.
-
9
Sätt ugnen på 275 °C sätt in bröden och sänk värmen till 225 °C. Grädda i ca 20-25 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 580 g (ca 9 dl) vetemjöl special
- 12 g (2 tsk) salt
- 400 g (4 dl) vatten, kallt