Surdegsbröd
- 2 bröd
- 50 min
- 4 tim 30 min
Surdegsbröd som är enkla att göra. Ett gott bröd med tydlig smak av surdeg.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser utom salt.
-
2
Blanda långsamt i 2 minuter och snabbt i 7 minuter. Tillsätt saltet och blanda snabbt i ytterligare 2 minuter.
-
3
Skrapa ut degen, som är kladdig, i oljad bunke och täck med plast. Låt jäsa i 60 minuter.
-
4
Vik degen och låt jäsa ytterligare 90 minuter.
-
5
Skrapa försiktigt ut degen på mjölat bord och dela den i två delar. Tvinna bröden försiktigt och placera dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30-40 minuter.
-
6
Sätt ugnen på 275 °C, sätt in bröden och sänk värmen till 225 °C. Grädda i ca 20-25 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 580 g (ca 9 dl) vetemjöl special
- 12 g (2 tsk) salt
- 400 g (4 dl) vatten, kallt