• Pitabröd med surdeg
  • Pitabröd med surdeg

    • 15 st
    • 30 min
    • 1 tim 35 min

    Pitabröd är ett runt, platt vetebaserat bröd som bakas med jäst. Brödet har en stor del i traditionell matlagning i många länder, bland annat i Grekland. Dess ursprung tros dock vara forntida Syrien. I västvärlden har pitabröd på senare år blivit populärt till rätter som falafel och kebab.

    I det här receptet är det även surdeg som ger en härlig syra till brödet.

    3.33/5

    6 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vattnet.

    • 2

      Blanda alla ingredienser utom saltet i 3 minuter långsamt och 5 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 3

      Tillsätt saltet och blanda 2 minuter till, snabbt.

    • 4

      Ta upp degen på mjölat bord och knåda och forma den rund, lägg tillbaka degen i bunken, täck och låt ligga i 45 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 275 °C och ställ in en ren plåt utan papper i övre delen av ugnen.

    • 6

      Dela degen i 15-20 bitar och forma dem runda, låt bitarna vila på mjölat bord och täck med bakduk i 20 minuter.

    • 7

      Kavla ut degbitarna till runda plattor, som en tekaka. Lägg degbitarna på mjölat bord eller bakplåtspapper.

    • 8

      Lägg 3-4 degplattor åt gången på den heta plåten och grädda i ca 3-4 minuter, håll koll hela tiden det går fort.

    • 9

      Ta ut bröden och låt dem ligga i bakduk på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser


    Liknande recept