Pitabröd med surdeg
- 15 st
- 30 min
- 1 tim 35 min
Pitabröd är ett runt, platt vetebaserat bröd som bakas med jäst. Brödet har en stor del i traditionell matlagning i många länder, bland annat i Grekland. Dess ursprung tros dock vara forntida Syrien. I västvärlden har pitabröd på senare år blivit populärt till rätter som falafel och kebab.
I det här receptet är det även surdeg som ger en härlig syra till brödet.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet.
-
2
Blanda alla ingredienser utom saltet i 3 minuter långsamt och 5 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Tillsätt saltet och blanda 2 minuter till, snabbt.
-
4
Ta upp degen på mjölat bord och knåda och forma den rund, lägg tillbaka degen i bunken, täck och låt ligga i 45 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 275 °C och ställ in en ren plåt utan papper i övre delen av ugnen.
-
6
Dela degen i 15-20 bitar och forma dem runda, låt bitarna vila på mjölat bord och täck med bakduk i 20 minuter.
-
7
Kavla ut degbitarna till runda plattor, som en tekaka. Lägg degbitarna på mjölat bord eller bakplåtspapper.
-
8
Lägg 3-4 degplattor åt gången på den heta plåten och grädda i ca 3-4 minuter, håll koll hela tiden det går fort.
-
9
Ta ut bröden och låt dem ligga i bakduk på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (ca 5 dl) vatten, svalt
- 12 g (ca 2 tsk) salt
- 780 g (ca 13 dl) vetemjöl special