Frida fullkorn
- 4 runda bröd
- 30 min
- 11 tim
Ett bröd fullspäckat med kraft som gör magen glad och håller fint i ett par dagar.
Du kan enkelt få känslan av ett nybakat bröd även dagen efter. Sätt in brödet ca 10 minuter i ugnen i 230°C, så kommer krispigheten i skorpan tillbaka. Fukten i brödet finns kvar naturligt i surdegsbröd och när man värmer på brödet så kryper den utåt och absorberas upp av skalet/skorpan, vilket ger en nybakt känsla!
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Arbeta samman alla ingredienser till fördegen. Låt stå och svälla minst 6-8 timmar, gärna över natten.
-
2
Blanda fördegen och alla resterande ingredienser, förutom salt, i en degskål. Arbeta degen på lägsta växel i 12 minuter, tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Dubbla tiden om duknådar för hand. Degen skall då ha släppt skålens kant men fortfarande vara lite kletig.
-
3
Tag upp degen ur degskålen, lägg på mjölat bakbord och låt vila 1 timme under bakduk.
-
4
Dela degen i 4 delar och runddriv (knåda bullen lätt så att du får upp en spänning i degen och så att skarven/verket hamnar under bullen). Låt jäsa ytterligare 1 timme på mjölat bakbord under bakduk.
-
5
Sätt ugnen på 250 °C med en baksten eller bakplåt i ugnen.
-
6
Mjöla lätt med en sikt, snitta ett kors rakt över brödet om du vill. Grädda brödet på den varma stenen eller plåten. Spruta in vatten i ugnen efter någon minut och sänk värmen till 220 °C, ca 30 minuter tills innertemp är 98 °C.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Fördeg
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 700 g (7 dl) vatten, 80-90 °C
- 100 g (ca 1,5 dl) rågkross
- 200 g (ca 4 dl) rågmjöl, grovt
- 60 g (3 msk) honung
Dag 2
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd
- 800 g (ca 13 dl) vetemjöl special
- 50 g (4 msk) linfrön
- 50 g (4 msk) solros-/sesamfrön
- 20 g (2 msk) havssalt
- 1 tsk fänkål, mald
- 1 tsk anis, mald