![Surdegsbröd med rostade frön](https://kronjast.se/wp-content/uploads/sites/2/2021/02/surdeg-med-solrosfro_800x670_acf_cropped.jpg)
Surdegsbröd med rostade frön
2 bröd eller 4 baguetter
35 min
4 tim
Ett recept som är både gott och nyttigt. Med fröblandning och surdeg.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Rosta fröblandningen i ugnen 200 °C ca 10 minuter, tills de fått lite färg (rostningen förhöjer smaken rejält på fröna).
-
2
Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
-
3
Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig.
-
4
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke övertäckt i minst 2 timmar.
-
5
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.
-
6
Dela degen i 2 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut till önskvärd längd. Avsluta med att rulla bitarna i valfri fröblandning.
-
7
Sätt av på plåt och täck över. Låt jäsa ca 1 timme.
-
8
Sätt ugnen på 260 °C och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten.
-
9
Gör 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 °C.
-
10
Grädda i mitten av ugnen tills att brödet får fin färg i ca 20-25 minuter.
-
11
Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 50 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 200 g (3 dl) grahamsmjöl
- 550 g (9 dl) vetemjöl special
- 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
- 20 g (1 msk) olivolja
- 30 g (1,5 msk) honung
Topping
- 120 g rostad fröblandning, t.ex. solrosfrön, linfrön, rågflingor och sesamfrön