• Bigabröd
  • Bigabröd

    • 1 st stort bröd eller 2 st mindre bröd
    • 30 min
    • 4 tim 20 min

    Bigabröd är ett italienskt bröd bakat på vetesurdeg/fördeg. Ljuvligt segt och fantastiskt gott! Tillsätt lite vatten i slutet av degberedningen så blir degen extra elastisk och trådig och du får ett mycket härligt inkråm. Kom ihåg att degen ska vara ”mycket lös”.

    3.63/5

    326 Röster

    Hoppas det smakade bra!

    Kul att du vill visa vad du tycker,
    klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!

    • Meh

    • Nja

    • Ok

    • Bra

    • Wow!

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i det första vattnet (ca 20 °C), slå sedan över mjölet och surdegen, kör på låg växel i 10 minuter tillsätt saltet och kör ytterligare 4 minuter.

    • 2

      Degen ska vara mycket elastisk, så att mjölets gluten utnyttjas maximalt. Tillsätt det sista vattnet och kör så att den blir elastisk igen.

    • 3

      Låt degen vila i en låda med olja i 90 minuter, stöt samman på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt i lådan, låt vila ytterligare 60 minuter och upprepa stötningen.

    • 4
      1. Dela degen i 2 delar, kavla eller tryck ut den till en avlång rektangel och vik sedan in ena kanten till mitten, mjöla lätt och vik den andra kanten in mot mitten- som typ ett kuvert. Ställ bröden att jäsa på mjölad duk, i ca 60 minuter, beroende på luftens temperatur.
    • 5

      Sätt ugnen på 250 °C.

    • 6

      Grädda brödet på sten eller varm plåt. Spruta in lite vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta i början av baktiden. Sänk ugnen till 220 °C. Lufta bröden någon gång under baktiden.

    • 7

      Brödens innertemp när de är klara ska vara 98 °C, ca 25- 30 minuter.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    OBS: Degen ska vara ”mycket lös”. Desto mer du knådar desto fastar blir den. Om du inte vill knåda degen så länge kan du öka mängden vetemjöl till 600 g (ca 1 L).


    Liknande recept