Söta krispiga bagels
- 12 st
- 30 min
- 3 tim
En favorit! Gillar du bagels med den lite korta konsistensen i degen kommer du älska dessa. Härligt sega och lite tuggiga med vallmofröna och sedan det söta krispiga från pärlsockret. Underbart gott är bara förnamnet.
Gör så här:
-
1
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och honung.
-
2
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter.
-
3
Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i cirka 50 minuter.
-
4
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 12 bitar.
-
5
Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett ganska stort hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra ringen så att den blir jämn runt fingret , som en rockring.
-
6
Jäs ringarna under bakduk, på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
-
7
Sätt ugnen på 175 °C. Koka upp vatten i en stor kastrull.
-
8
Koka ett par ringar i taget, 1–2 minuter på varje sida.
-
9
Låt ringarna torka på en kökshandduk och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.
-
10
Pensla med uppvispat ägg och vänd dem i blå vallmo blandat med pärlsocker, Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) Kronjäst för Söta Degar, färsk
- 500 g (5 dl) vatten, ljummet
- 17 g (1 msk) salt
- 80 g (4 msk) honung, flytande
- 720 g (ca 12-13 dl) vetemjöl special
Topping
- pärlsocker
- blå vallmo
Pensling
ägg, uppvispat