
Rågkusar
10 st
30 min
2 tim
Mättande rågkusar. Perfekta att frysa in och enkelt ta fram portionsbitar så har du alltid färskt surdegsbröd.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vatten, 25 °C.
-
2
Blanda alla ingredienser 7 minuter långsamt i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Låt degen vila i degbunken under bakduk i 50 minuter.
-
4
Häll sedan ut degen på ett rikligt mjölat bakbord med grovt rågmjöl. Vik hela degen in till mitten och sedan över mitten igen.
-
5
Kavla försiktigt ut degen till en rektangel med kavel till ca 2-2,5 cm tjocklek. Nagga eller gaffla hela degen.
-
6
Dela sedan degbitarna, använd med fördel en pizzaskärare, till bitar om 7×10 cm, lägg dem sedan på plåt med bakplåtspapper.
-
7
Jäs bröden i en avstängd ugn med lampan på, max 35 °C, i ca 30 min, ta sedan ut dem och höj ugnen till 260 °C.
-
8
Grädda kusarna i 7-8 minuter tills de fått en mörkbrun färg.
-
9
Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 230 g (2,3 dl) vatten
- 10 g (1,5 tsk) salt
- 150 g (ca 2,5 dl) rågmjöl, grovt
- 100 g (ca 2 dl) grahamsmjöl, grovt
- 90 g (ca 1 dl) vetemjöl special
- 30 g (1,5 msk) brödsirap, mörkbrun