Rågkusar
- 10 st
- 30 min
- 2 tim
Mättande rågkusar. Perfekta att frysa in och enkelt ta fram portionsbitar så har du alltid färskt surdegsbröd.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vatten, 25 °C.
-
2
Blanda alla ingredienser 7 minuter långsamt i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Låt degen vila i degbunken under bakduk i 50 minuter.
-
4
Häll sedan ut degen på ett rikligt mjölat bakbord med grovt rågmjöl. Vik hela degen in till mitten och sedan över mitten igen.
-
5
Kavla försiktigt ut degen till en rektangel med kavel till ca 2-2,5 cm tjocklek. Nagga eller gaffla hela degen.
-
6
Dela sedan degbitarna, använd med fördel en pizzaskärare, till bitar om 7×10 cm, lägg dem sedan på plåt med bakplåtspapper.
-
7
Jäs bröden i en avstängd ugn med lampan på, max 35 °C, i ca 30 min, ta sedan ut dem och höj ugnen till 260 °C.
-
8
Grädda kusarna i 7-8 minuter tills de fått en mörkbrun färg.
-
9
Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 230 g (2,3 dl) vatten
- 10 g (1,5 tsk) salt
- 150 g (ca 2,5 dl) rågmjöl, grovt
- 100 g (ca 2 dl) grahamsmjöl, grovt
- 90 g (ca 1 dl) vetemjöl special
- 30 g (1,5 msk) brödsirap, mörkbrun