Pumpadoughnuts med kardemumma
- 36 st
- 50 min
- 2 tim
Prova gärna denna sockriga goding när du blir sugen att baka något sött. Ett litet nyttigare alternativ till klassiska Doughnuts då den inte friteras. Njut av den i sällskap eller mumsa för dig själv.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Skär pumpan i bitar och rosta i ugnen på 160 ºC under 40 minuter. Den ska vara mjuk när du sticker gaffeln i den. Låt svalna och mixa slät.
-
2
Värm upp mjölken. Den ska vara rumstempererad. Häll i en stor bunke om du ska jobba för hand, annars använd köksassistent. Strö över jäst och tillsätt socker, farinsocker och vaniljsocker. Fortsätt med mjöl, kardemumma och pumpa.
-
3
Arbeta till en fluffig deg. Låt jäsa 30 minuter under köksduken.
-
4
Kavla degen på en lätt mjölat yta. Skär degen till små rundlar och skär sedan även ett hål i mitten. Du får då en ring. Lägg ringarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 20 minuter. Baka sedan ringarna i ugnen på 225 °C varmluftsugn, cirka 10-12 minuter. Låt svalna något.
-
5
Smält smöret och pensla varje ring och strö över socker.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 2 dl rostad pumpa, mosad
- 540-600 g (ca 9-10 dl) vetemjöl
- 150 g (1,5 dl) mjölk
- 50 g (0,5 dl) smör, smält
- 150 g (1,5 dl) strösocker
- 80 g (1 dl) farinsocker, ljus
- 5 g (1 tsk) vaniljsocker
- 3 g (1 tsk) kardemumma, nymalen
- 1 msk rom, mörk
- 1 ägg
- 2 äggulor
Garnering
- 100 g (1 dl) socker
- 60 g (4 msk) smör, smält