Sockerbullar med smörig mandelfyllning
- ca 30 st
- 50 min
- 2 tim 55 min
Barnsligt goda sockerbullar som man enkelt kan göra kransar eller längder av på samma deg.
Bullarna går utmärkt att frysa.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken, ca 20 °C.
-
2
Blanda alla ingredienser till degen 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt.
-
3
Ta ut degen på mjölat bord och knåda den och forma den rund, lägg tillbaka den i bunken och täck med plast eller bakduk, låt ligga i 30 minuter.
-
4
Blanda fyllningen till en slät massa. Börja med mandelmassa och socker och klicka i lite smör i taget, blanda inte för länge då man inte vill ha i för mycket luft i fyllningen.
-
5
Kavla ut degen till en lång rektangel, ca 40 cm bred och 0,5 cm tjock.
-
6
Bred ut fyllningen över hela degen.
-
7
Ta den övre kanten på degen och vik ner den till den undre kanten.
-
8
Jämna till degen lite och skär eller använd sporre för att göra remsor av degen. Forma till snurror och placera på plåt med bakplåtspapper.
-
9
Ställ in plåtarna i din avstängda ugn med endast lampan på och låt bullarna jäsa där i ca 50-60 minuter. Ta ut bullarna i rumstemperatur och sätt ugnen på 240 °C.
-
10
Grädda bullarna utan att pensla dem i ca 7-9 minuter tills bullarna har en fin gyllenbrun färg.
-
11
Smällt smöret och pensla de varma bullarna med smör och vänd dem i strösocker.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 250 g (2,5 dl) mjölk
- 150 g (1,5 dl) vatten
- 250 g smör, mjukt
- 15 g (2,5 tsk) salt
- 1000 g (ca 16,7 dl) vetemjöl
- 175 g sirap, vit
Fyllning
- 200 g Odense mandelmassa
- 180 g (2 dl) strösocker
- 200 g smör, mjukt
Pensling
- 200 g (ca 4 st) ägg, uppvispade
Garnering
- 50 g smör, smält
- strösocker