Karlsbaderbullar med smör och vanilj
- ca 30
- 30 min
- 3 tim 30 min
Nu har vi bakat gudomliga karlsbaderbullar med smör och vanilj. Riv gärna i mandelmassa eller nötter eller bred på din favoritsylt. Du kan även enkelt forma degbitarna till vackra karlsbaderkringlor.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i den 25 °C mjölken.
-
2
Blanda alla ingredienserna och mixa i maskin 3 minuter lÃ¥ngsamt och 7 minuter snabbt, degen ska kännas smidig. Dubbla tiden om du arbetar för hand.Â
-
3
Ta upp degen på bordet och forma den rund, lägg tillbaka den i bunken och täck med lite plast eller bakduk och låt vila i 30 minuter.
-
4
Kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred.
-
5
Bred ut det rumsvarma smöret och strö på vaniljsockret på hela degen.
-
6
Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar eller kringlor.
-
7
Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 90-120 minuter.
-
8
Grädda bullarna på 200 °C i ca 8-10 minuter.
-
9
Pensla de varma bullarna med smällt smör och vänd dem i strösocker.
Tips!
- Prova att jäsa bullarna i den avstängda ugnen med endast lampan på, då får bullarna ett fint jässkåp med perfekt temperatur och fukt.
- Tänk på att inte sätta bullarna för nära lampan då kan det bli för varmt.
- Ta ut bullarna efter 60 minuter och täck med bakduk och sätt på ugnen.
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola.
- Lycka till med baket!
Ingredienser
- 1 pkt (50 g) Kronjäst för Söta degar, färsk
- 2,5 dl (250 g) mjölk, 25 °C
- 4 st (200 g) ägg
- 250 g smör, rumstempererat
- 1 tsk (6 g) salt
- 1 tsk (5 g) bakpulver
- 16 dl (960 g) vetemjöl
- 1,25 dl (175 g) sirap, vitÂ
Fyllning
- 125 g smör, mjuktÂ
- 1 msk (15 g) vaniljsocker
Garnering
- 25-50 g smör, smält
- 2 dl (180 g) strösocker