• Karlsbaderbullar med smör och vanilj
  • Karlsbaderbullar med smör och vanilj

    • ca 30
    • 30 min
    • 3 tim 30 min

    Nu har vi bakat gudomliga karlsbaderbullar med smör och vanilj. Riv gärna i mandelmassa eller nötter eller bred på din favoritsylt. Du kan även enkelt forma degbitarna till vackra karlsbaderkringlor.

     

    3.74/5

    50 Röster

    Hoppas det smakade bra!

    Kul att du vill visa vad du tycker,
    klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!

    • Meh

    • Nja

    • Ok

    • Bra

    • Wow!

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i den 25 °C mjölken.

    • 2

      Blanda alla ingredienserna och mixa i maskin 3 minuter långsamt och 7 minuter snabbt, degen ska kännas smidig. Dubbla tiden om du arbetar för hand. 

    • 3

      Ta upp degen på bordet och forma den rund, lägg tillbaka den i bunken och täck med lite plast eller bakduk och låt vila i 30 minuter.

    • 4

      Kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred.

    • 5

      Bred ut det rumsvarma smöret och strö på vaniljsockret på hela degen.

    • 6

      Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar eller kringlor.

    • 7

      Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 90-120 minuter.

    • 8

      Grädda bullarna på 200 °C i ca 8-10 minuter.

    • 9

      Pensla de varma bullarna med smällt smör och vänd dem i strösocker.

    Tips!

    • Prova att jäsa bullarna i den avstängda ugnen med endast lampan pÃ¥, dÃ¥ fÃ¥r bullarna ett fint jässkÃ¥p med perfekt temperatur och fukt.
    • Tänk pÃ¥ att inte sätta bullarna för nära lampan dÃ¥ kan det bli för varmt.
    • Ta ut bullarna efter 60 minuter och täck med bakduk och sätt pÃ¥ ugnen.
    • Behöver du lite hjälp pÃ¥ traven eller vill lära dig mer sÃ¥ kolla gärna in vÃ¥r Bakskola.
    • Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 1 pkt (50 g) Kronjäst för Söta degar, färsk
    • 2,5 dl (250 g) mjölk, 25 °C
    • 4 st (200 g) ägg
    • 250 g smör, rumstempererat
    • 1 tsk (6 g) salt
    • 1 tsk (5 g) bakpulver
    • 16 dl (960 g) vetemjöl
    • 1,25 dl (175 g) sirap, vit 

    Fyllning

    • 125 g smör, mjukt 
    • 1 msk (15 g) vaniljsocker

    Garnering

    • 25-50 g smör, smält
    • 2 dl (180 g) strösocker

    Liknande recept