Indiska sesambröd
- 30 min
- 1 tim
Ett härligt Naan som kan stekas om man så föredrar. Brödet är en del av det indiska köket och är traditionellt sett bakat i en tandoor. Ibland görs naan med vitlök och kallas då för vitlöksnaan. Naanbröd används ofta för att plocka upp mat på ett liknande sätt som man skulle använda fingrarna eller en sked.
Gör så här:
-
1
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt därefter övriga ingredienser.
-
2
Arbeta ihop till en vek och smidig deg i maskin i 6 minuter eller 12 minuter för hand.
-
3
Täck degen med plast och låt den jäsa i ca 30 minuter.
-
4
Dela degen i åtta bitar
-
5
Sätt ugnen på grilläget med temperaturen på 250 °C.
-
6
Rulla bitarna runda och låt ligga övertäckta med bakduk i ca 10 minuter.
-
7
Kavla ut bullarna 4 mm tjocka och dra i ena änden så att de blir lätt droppformade.
-
8
Pensla bröden med lite vatten och strö över lite sesamfrö.
-
9
Lägg bröden på en bakpappersbeklädd plåt och baka längst ner i ugnen tills de fått fin färg, vänd bröden och baka på andra sidan.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 50 g (ca 0,5 dl) vatten, fingervarmt
- 40 g (ca 2 tsk) råsocker
- 540 g (ca 9 dl) vetemjöl special
- 5 g (ca 1 tsk) bakpulver
- 3 g (ca 0,5 tsk) salt
- 150 g (ca 1,5 dl) mjölk 3%
- 150 g (ca 1,5 dl) matlagningsyoghurt
- 2 st ägg
- 25 g (ca 1,5 msk) smör
Topping
- sesamfrön, skalade