Glutenfritt fröknäcke med Västerbottensost
- 2 plåtar
- 30 min
- 2 tim 30 min
Ett glutenfritt fröknäcke med Västerbottensost toppat med flingsalt – så gott att man inte kan sluta äta! God och knaprig smak av chiafrön, sesamfrön och solrosfrön.
Passar perfekt som snacks eller tillbehör till ostbrickan. Om du tar bort den rivna osten ur receptet passar det ännu bättre till dagens alla måltider. Vill du dra ner på saltet så låter du bara bli att toppa knäckebrödet med flingsalt. Degen är väldigt lätt att både röra ihop och kavla ut.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet och blanda i chiafrön, låt stå i ca 10 minuter. Blanda i övriga ingredienser utom osten som du blandar ner i slutet. Rör i ett par minuter med slev eller blanda långsamt någon minut i maskin.
-
2
Låt degen stå och jäsa i rumstemperatur i 60 minuter, täck med plast eller bakduk.
-
3
Dela degen i två delar och kavla ut varje degbit tunt mellan två bakplåtspapper, lika stort som plåten.
-
4
Toppa med flingsalt, eller hoppa över saltet om du vill hålla ner på saltmängden.
-
5
Låt plåtarna stå i rumstemperatur i 30 minuter, plåtarna behöver inte täckas.
-
6
Sätt ugnen på 150 °C.
-
7
Grädda knäckebrödet i ca 30 minuter eller tills de har blivit hårda och knapriga.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 250 g (2,5 dl) vatten, kallt
- 84 g (ca 1,5 dl) majsmjöl
- 68 g (ca 1 dl) rismjöl
- 12 g (ca 1 msk) nyponskalsmjöl
- 20 g (1 msk) honung
- 6 g (1 tsk) salt
- 210 g (2 dl) sesamfrön
- 116 g (2 dl) solrosfrön
- 22 g (2 msk) chiafrön
- 150 g (3 dl) Västerbottensost, riven
- 39 g (3 msk) olivolja
Topping
- flingsalt