Glutenfria lussebullar
- 20 st
- 45 min
- 2 tim 30 min
En luftig lussebulle med mycket smak av saffran. Dessa lussebullar kan man gärna göra även om man tål gluten.
Saffransdegen är mycket lätt att hantera och forma till klassiska lussebullar, men man kan även göra lussebullar fyllda med smör och mandelmassa – och varför inte lite vit choklad.
Vi rekommenderar alltid att man ska väga ingredienserna istället för att mäta, då det är stor risk att man får i fel mängd när man mäter.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken, 25 °C, och tillsätt fiberhusken. Låt stå i 10 minuter. Tillsätt resterande ingredienser och blanda långsamt i 2 minuter, öka sedan hastigheten och kör 2 minuter tills du fått ihop en slät och luftig deg. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Låt degen jäsa i bunken i 40 minuter, täck med bakduk eller plast.
-
3
Dela degen i 20 bitar och rulla ut varje bit ca 15 cm och snurra ihop till lussebullar och stoppa i russin. Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper.
-
4
Låt bullarna jäsa i din avstängda ugn med endast lampan på i ca 60 minuter. Ta ut bullarna i rumstemperatur och sätt ugnen på 225 °C.
-
5
Pensla bullarna med ägg och om man vill är det gott att toppa med lite pärlsocker.
-
6
Grädda bullarna i 225 °C i ca 8-10 minuter eller tills bullarna har fått en fin gyllenbrun färg.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 350 g (3,5 dl) mjölk
- 10 g (1 msk) fiberhusk
- 120 g (1,3 dl) strösocker
- 0,5 g (1 påse) saffran
- 6 g (1 tsk) salt
- 125 g smör, mjukt
- 50 g (1 st) ägg
- 150 g (ca 1,9 dl) potatismjöl
- 60 g (ca 1 dl) maizenastärkelse
- 270 g (ca 5 dl) rismjöl
- 5 g (2 tsk) vaniljsocker
- 9 g (2 tsk) xantangummi
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- russin
- ev. pärlsocker