• Ekologiskt russinbröd
  • Ekologiskt russinbröd

    • 30 min
    • 2 tim 30 min

    Ett gott och rustikt bröd. Viktigt att komma ihåg att alla ingredienser bör vara ekologiska om du ska baka ett ”Ekologiskt Bröd”.

    3.45/5

    545 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Koka upp vatten och häll det över den klippta rågen. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

    • 2

      Dag 2

      Tillsätt jäst upplöst i vatten, 25 °C, och övriga ingredienser, förutom russinen. Blanda till en smidig deg. Tillsätt sedan russinen och låt därefter degen jäsa i bunken under plast i ca 45 minuter.

    • 3

      Dela upp degen och forma till bröd eller till småbröd, pensla med vatten och doppa i grovt rågmjöl. Lägg bröden i form eller småbröden på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 60 minuter under plast, ej plastfilm.

    • 4

      Sätt ugnen på 250 °C. Ställ samtidigt in en form med 0,5 L vatten längst ner i ugnen.

    • 5

      Sätt in plåten i ugnen och sänk tempeneraturen till 200°C om du gör bröd eller till 220°C om du gör småbröd. 
      Grädda bröden i ca 35-40 min eller småbröden i ca 15 minuter. Låt svalna på galler. 


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Skållning

    • 250 g (2,5 dl) vatten
    • 135 g (2,25 dl) klippt råg/rågkross

    Dag 2

    • 50 g (1 pkt) KronJäst Ekologisk
    • 250 g (2,5 dl) vatten
    • 660 g (11 dl) vetemjöl special
    • 150 g (ca 2,5 dl) rågmjöl, grovt 
    • 70 g (3,5 msk) sirap, brun
    • 25 g (2 msk) matolja
    • 15 g (2,5 tsk) salt
    • 200 g (3 dl) russin
    • 5 g (1,5 tsk) brödkrydda

    Alla ingredienser i receptet finns att köpa ekologiska i välsorterade matbutiker.


    Liknande recept