Ekologiskt russinbröd
- 30 min
- 2 tim 30 min
Ett gott och rustikt bröd. Viktigt att komma ihåg att alla ingredienser bör vara ekologiska om du ska baka ett ”Ekologiskt Bröd”.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Koka upp vatten och häll det över den klippta rågen. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
-
2
Dag 2
Tillsätt jäst upplöst i vatten, 25 °C, och övriga ingredienser, förutom russinen. Blanda till en smidig deg. Tillsätt sedan russinen och låt därefter degen jäsa i bunken under plast i ca 45 minuter.
-
3
Dela upp degen och forma till bröd eller till småbröd, pensla med vatten och doppa i grovt rågmjöl. Lägg bröden i form eller småbröden på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 60 minuter under plast, ej plastfilm.
-
4
Sätt ugnen på 250 °C. Ställ samtidigt in en form med 0,5 L vatten längst ner i ugnen.
-
5
Sätt in plåten i ugnen och sänk tempeneraturen till 200°C om du gör bröd eller till 220°C om du gör småbröd.
Grädda bröden i ca 35-40 min eller småbröden i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Skållning
- 250 g (2,5 dl) vatten
- 135 g (2,25 dl) klippt råg/rågkross
Dag 2
- 50 g (1 pkt) KronJäst Ekologisk
- 250 g (2,5 dl) vatten
- 660 g (11 dl) vetemjöl special
- 150 g (ca 2,5 dl) rågmjöl, grovt
- 70 g (3,5 msk) sirap, brun
- 25 g (2 msk) matolja
- 15 g (2,5 tsk) salt
- 200 g (3 dl) russin
- 5 g (1,5 tsk) brödkrydda
Alla ingredienser i receptet finns att köpa ekologiska i välsorterade matbutiker.