![Ekologiskt russinbröd](https://kronjast.se/wp-content/uploads/sites/2/2020/03/ekologiska_russinbullar_800x670_acf_cropped.jpg)
Ekologiskt russinbröd
30 min
2 tim 30 min
Ett gott och rustikt bröd. Viktigt att komma ihåg att alla ingredienser bör vara ekologiska om du ska baka ett ”Ekologiskt Bröd”.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Dag 1
Koka upp vatten och häll det över den klippta rågen. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
-
2
Dag 2
Tillsätt jäst upplöst i vatten, 25 °C, och övriga ingredienser, förutom russinen. Blanda till en smidig deg. Tillsätt sedan russinen och låt därefter degen jäsa i bunken under plast i ca 45 minuter.
-
3
Dela upp degen och forma till bröd eller till småbröd, pensla med vatten och doppa i grovt rågmjöl. Lägg bröden i form eller småbröden på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 60 minuter under plast, ej plastfilm.
-
4
Sätt ugnen på 250 °C. Ställ samtidigt in en form med 0,5 L vatten längst ner i ugnen.
-
5
Sätt in plåten i ugnen och sänk tempeneraturen till 200°C om du gör bröd eller till 220°C om du gör småbröd.
Grädda bröden i ca 35-40 min eller småbröden i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Skållning
- 250 g (2,5 dl) vatten
- 135 g (2,25 dl) klippt råg/rågkross
Dag 2
- 50 g (1 pkt) KronJäst Ekologisk
- 250 g (2,5 dl) vatten
- 660 g (11 dl) vetemjöl special
- 150 g (ca 2,5 dl) rågmjöl, grovt
- 70 g (3,5 msk) sirap, brun
- 25 g (2 msk) matolja
- 15 g (2,5 tsk) salt
- 200 g (3 dl) russin
- 5 g (1,5 tsk) brödkrydda
Alla ingredienser i receptet finns att köpa ekologiska i välsorterade matbutiker.