Dinkelbröd med valnöt
- 30 min
- 23 tim 20 min
Tid ger smak. Detta bröd tar två dagar att baka – men du kan också minska jästiden och låta degen jäsa endast några timmar.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Koka upp vatten och häll det över fint rågmjöl. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
-
2
Dag 2
Tillsätt vatten och övriga ingredienser, vänta med valnötter och solroskärnor. Blanda till en smidig deg och tillsätt sedan valnötter och solroskärnor
-
3
Låt jäsa i bunken under plast ca 45 minuter.
-
4
Dela upp degen i 2-3 bitar och forma till bröd. Doppa sedan bröden i dinkelmjöl fullkorn och lägg på plåt med papper.
Lägg på plast, ej plastfilm, och låt jäsa i ca 60 minuter. -
5
Sätt på ugnen på 260 °C. Ställ samtidigt in en form med 0,5 L vatten.
-
6
Snitta bröden och sätt in plåten i ugnen. Sänk tempen till 230 °C.
Grädda i ca 25-30 minuter och låt sedan svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Skållning
- 100 g (1 dl) vatten
- 60 g (ca 1 dl) rågmjöl, fint
Dag 2 – Bortgörning
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) vatten, ljummet
- 750 g (ca 12 dl) dinkelmjöl, siktat
- 200 g (ca 4 dl) dinkelmjöl, fullkorn
- 100 g (ca 1,5 dl) vetemjöl special
- 70 g (0,5 dl) sirap, ljus
- 25 g (1,5 msk) matolja
- 18 g (3 tsk) salt
- 100 g (2,5 dl) valnötter, grovhackade
- 50 g (1 dl) solroskärnor