Dinkelbröd
- 1 bröd
- 30 min
- 24 tim
Testa detta ljuvliga dinkelbröd. Arbeta ihop degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten så har du ett härligt frukostbröd (eller arbeta ihop degen på morgonen och låt den jäsa över dagen). Ca 10 timmar kalljäsning räcker.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
kvällen/morgonen
Lös upp jästen i kallt vatten. Tillsätt sedan olja, solroskärnor, det mesta av dinkelmjölet och till sist saltet under bearbetning. Bearbeta degen tills den känns smidig. Den får gärna vara lite kladdig.
-
2
Häll degen i teflonbelagd eller oljad form och plasta in formen noggrant. Ställ formen i kylskåpet över natten eller dagen, ca 10 timmar.
-
3
morgonen/kvällen
Ta ut degen ur kylskåpet och låt den jäsa en stund i rumstemperatur medan ugnen värms till 175 °C. Snitta gärna bröden direkt innan gräddning.
-
4
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter. Lyft ur limpan och låt svalna inlagd i handduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 36 g (3 msk) olivolja
- 6 g (1 tsk) salt
- 75 g (1 dl) solroskärnor
- 720 g (ca 12 dl) dinkelmjöl