Frukt- och nötbröd
- 1 st
- 30 min
- 2 tim 45 min
Ett frukt- och nötbröd där man lätt kan tillsätta sina favorit frukter eller nötter.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten (20 °C), sirap, salt och kanel.
-
2
Blanda i rågmjölet och lite vetemjöl i taget och kör degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.
-
3
Arbeta degen lite snabbare i cirka 5 minuter och häll sen i nötterna och frukten.
-
4
Jäs degen till dubbel storlek under bakduk. Det tar ungefär en timme.
-
5
Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 °C.
-
6
Vik degen några gånger, forma till en limpa och lägg i en smord brödform.
-
7
Låt jäsa ytterligare 1 timme under bakduk.
-
8
Snitta brödet försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 3/4 kaffekopp vatten i den varma långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk till 230 °C och grädda i cirka 30 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 12,5 g (¼ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 200 g (2 dl) vatten
- 10 g (0,5 msk ) mörk sirap
- 6 g (1 tsk) salt
- 2 g (1 tsk) kanel, mald
- 75 g (ca 1,25 dl) rågmjöl, grovt
- 210 g (ca 3,5 dl) vetemjöl special
- 40 g (0,5 dl) hasselnötter, grovhackade
- 40 g (0,5 dl) mandlar, grovhackade
- 50 g (1 dl) blandad torkad frukt, grovhackad