Bagelkatter med sesamfrön
- ca 40 st
- 50 min
- 2 tim 20 min
Är det en bagel? Är det en lussekatt? Nej… en bagelkatt! Ett roligt alternativ till adventsfikat och julfrukosten. Servera med kimchiröra för mer hetta.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen och lös upp den i det kalla vattnet. Tillsätt resterande ingredienser. Knåda med köksassistent 2 minuter långsamt och 12 minuter snabbt, tills degen är fin och elastisk. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda den rund. Täck degen med plast och låt den vila i ca 30 minuter.
-
3
Dela degen i 40 bitar och rulla ut dem till ca 10 cm långa korvar. För att att degen inte ska torka ut under rullning, täck redan färdigrullade korvar med plast.
-
4
Rulla ut en bit i taget, inifrån och ut, till en längre korv. Snurra in ändarna åt varsitt håll i en S-form.
-
5
Doppa bagelkatterna i uppvispat ägg och sedan i sesamfrön. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
-
6
Låt brödet jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 50–60 minuter.
-
7
Sätt ugnen på 180 °C. Grädda bröden i ca 5 minuter och höj sedan temperaturen till 250 °C. Grädda ytterligare 5 minuter (tills bröden fått fin färg).
-
8
Låt bagelkatterna svalna på galler innan de avnjuts! Servera gärna med kimchiröra.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (½ pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 1050 g (ca 19 dl) vetemjöl special
- 50 g (1/2 dl) sirap, ljus
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 20 g (1/4 dl) rapsolja
- 20 g (3,5 tsk) salt
Pensling
- 2 ägg, uppvispade
- 100 g Risberg Rostade- eller Chilirostade Sesamfrön