Surdegsfocaccia – Viva Italia
- 4 st
- 30 min
- 30 min
Den högra mackan på bilden. Italiensk fyllning som smakar Italien på riktigt. Du kan köpa färdig tapenade, men varför det? Det är ju så mycket godare och riktigt enkelt att göra egen.
Gör så här:
-
1
Tillsätt 1 dl olivolja till degspadet i grundreceptet. Häll 2–3 msk olivolja i en braspanna med höga kanter. Tryck efter första jäsningen ner brödet i formen och platta till det. Låt jäsa. Tryck till med fingertopparna så att degen sjunker samman. Strö över 1 msk flingsalt och 2 tsk torkad salvia. Droppa över olivolja. Baka i 225°C i 25–30 minuter.
-
2
Börja med att mixa samman ingredienserna till tapenaden.
-
3
Lägg alla ingredienser i mixern och kör tills allt har finfördelats.
-
4
Häll sist i oljan, lite i taget. Smaka av med salt och peppar.
-
5
Skär 8 bitar av Surdegsfocaccian och dela bröden på mitten.
-
6
Fördela ca 1 msk tapenade över bröden.
-
7
Lägg på salladen. Fortsätt med salami och mozzarella.
-
8
Droppa till sist över lite balsamvinäger. Lägg på locket. Servera!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Surdegsfocaccia
Surdegsfocaccia bakat på KronJäst Surdeg Fullkornsvete (recept). Ersätt rosmarin med salvia.
- 4 bitar av surdegsfocaccia, med salvia och flingsalt (se ovan)
- ruccolasallad
- 8–12 skivor (2-3 bollar) mozzarella
- 12 skivor salami
- reducerad balsamvinäger, valfritt
Tapenade
- ca 3 dl svarta oliver, kärnfria
- 4 vitlöksklyftor
- 6 sardellfiléer
- 2 msk kapris
- saft av en ½ citron
- 90 g (0,9 dl) olivolja
- salt och peppar
Fyllning
Variera tapenaden med röd pesto
- 1 dl soltorkade tomater
- 3 vitlöksklyftor
- ½ dl pinjenötter
- 1 ½ dl färska basilikablad
- ½-1 dl olivolja
- salt och nymald svartpeppar
- ½ dl nyriven parmesanost
Hacka tomaterna grovt. Kör tomaterna ett par sekunder tillsammans med vitlök, pinjenötter, basilika, och hälften av olivoljan i en mixer. Salta och peppra. Rör ner parmesanosten och mer olivolja om det behövs.