Tekakor med Surdeg
- 30 min
- 1 tim 50 min
Tekakor som bakas med KronJäst surdeg Fullkornsvete.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smält smöret och blanda ner vätskan. Låt det bli 20 °C.
-
2
Rör ut jästen med lite av vätskan i en degbunke. Tillsätt resten av vätskan, surdeg, salt, socker och kruskakli.
-
3
Tillsätt efterhand vetemjölet tills degen blir blank och smidig.
-
4
Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
-
5
Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar som arbetas smidiga. Dela sedan varje bit i nio bitar. Rulla försiktigt varje bit och platta till. Om bitarna får ligga lite släpper spänningen i degen och de blir lättare att forma.
-
6
Lägg på plåten och nagga med gaffel. Jäs ytterligare 20-25 minuter under duk. Sätt ugnen på 240°C.
-
7
Grädda tekakorna på 240 °C i ca 6-8 minuter. Låt svalna på galler under duk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 150 g (1,5 dl) smör
- 500 g (5 dl) vatten
- 500 g (5 dl) mjölk
- 17-34 g (1-2 msk) salt
- 150 g (1,5 dl) strösocker
- 140 g (ca 4 dl) kruskakli
- 1200-1500 g (ca 20-25 dl) vetemjöl