Surdegsfocaccia med medelhavstopping
- 4 st
- 30 min
- 3 tim 20 min
Goda och enkl focaccia som kan serveras vid en buffé eller till en mumsig soppa. Toppingen varieras efter tycke och smak – eller vad du har hemma i kylskåpet!
Gör så här:
-
1
Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
-
2
Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
-
3
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 4 bitar och kavla eller tryck ut till längder. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
-
4
Sätt ugnen på 240 °C i lagom tid innan gräddningen.
-
5
Lägg på oliver, ost och den toppingen du vill ha. Ringla över olivolja och strö över lite örter.
-
6
Sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 200 °C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 800 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
- 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
- 20 g (1,5 msk) oliv- eller rapsolja
Topping
t.ex. oliver, salami, soltorkade tomater, mozzarella, oregano