Surdegsfocaccia med rosmarin och flingsalt
- 30 min
- 3 tim 20 min
Låt rätten du lagat bestämma vad focaccian toppas med! Här med rosmarin som passar bra till lamm, kött- och fågelrätter men också till grönsaksrätter. Smaklig spis.
Gör så här:
-
1
Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Om du använder färsk rosmarin, grovhacka och tillsätt i degen.
-
2
Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
-
3
Häll 2–3 msk olivolja i en braspanna/långpanna med höga kanter. Tryck ner brödet i pannan och platta till det. Låt jäsa ca 1 timme.
-
4
Tryck till med fingertopparna så att degen sjunker samman. Strö över flingsalt och torkad rosmarin. Droppa över olivolja. Grädda i 225 °C i 25-30 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 90 g (1 dl) olja
- 800 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
- 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
- 20 g (1,5 msk) oliv- eller rapsolja
Topping
- 12 g (1 msk) flingsalt
- 1 g (2 tsk) rosmarin, torkad eller en kruka färsk
- olivolja