Surdegsbröd med ost och kummin
- 2-3 st
- 30 min
- 4 tim 40 min
Surdegsbröd med smält ost. Fantastiskt gott! Gillar du hetta? Pimpa brödet med krossad chili.
Låt degen kalljäsa över natten så slipper du passa degen under dagen.
Gör så här:
-
1
Lös upp jästen i vattnet, ca 20°C. Tillsätt resterande ingredienser, utom salt, och kör på låg växel i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 4 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen ska vara mycket elastisk.
-
2
Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 90 minuter, stöt samman på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt i lådan, låt vila ytterligare 90 minuter och upprepa stötningen.
-
3
Dela degen i 3 delar, runddriv dem och lägg verket nedåt. Ställ bröden att jäsa på mjölad duk eller i en jäskorg i ca 60 minuter, beroende på luftens temperatur.
-
4
Sätt ugnen på 250 °C och ställ in en baksten eller plåt.
-
5
Mjöla och snitta bröden om du vill, eller lägg verket uppåt i ca 5 minuter. Skjutsa in bröden på bakplåten/stenen. Spruta in lite vatten med hjälp av en blomspruta och sänk ugnen till 220 °C. Lufta bröden någon gång under baktiden.
-
6
Brödens innertemperastur när de är klara ska vara 98 °C, ca 25-30 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 900 g (ca 15 dl) manitoba mjöl eller vetemjöl special
- 10 g (1,5 tsk) honung
- 50 g (1 dl) ost, riven
- 6 g (1 msk) kummin, mald
- 15 g (2,5 tsk) salt
- ev. chili, krossad