• Surdegsbröd med ost och kummin
  • Surdegsbröd med ost och kummin

    • 2-3 st
    • 30 min
    • 4 tim 40 min

    Surdegsbröd med smält ost. Fantastiskt gott! Gillar du hetta? Pimpa brödet med krossad chili.

    Låt degen kalljäsa över natten så slipper du passa degen under dagen.

    3.19/5

    450 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i vattnet, ca 20°C. Tillsätt resterande ingredienser, utom salt, och kör på låg växel i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 4 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen ska vara mycket elastisk.

    • 2

      Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 90 minuter, stöt samman på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt i lådan, låt vila ytterligare 90 minuter och upprepa stötningen.

    • 3

      Dela degen i 3 delar, runddriv dem och lägg verket nedåt. Ställ bröden att jäsa på mjölad duk eller i en jäskorg i ca 60 minuter, beroende på luftens temperatur.

    • 4

      Sätt ugnen på 250 °C och ställ in en baksten eller plåt.

    • 5

      Mjöla och snitta bröden om du vill, eller lägg verket uppåt i ca 5 minuter. Skjutsa in bröden på bakplåten/stenen. Spruta in lite vatten med hjälp av en blomspruta och sänk ugnen till 220 °C. Lufta bröden någon gång under baktiden.

    • 6

      Brödens innertemperastur när de är klara ska vara 98 °C, ca 25-30 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser


    Liknande recept