Surdegsbaguette med mandelpesto
- 40 min
- 4 tim
Surdegsbaguetter med en färsk mandelpesto är ett gott tillbehör på en buffé, till soppa eller en pastarätt. Peston rör du snabbt ihop medan degen jäser. Du kan även blanda i lite pesto i brödet för att förhöja smaken på brödet ytterligare.
Gör så här:
-
1
Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
-
2
Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar. Passa på att göra mandelpeston medan degen jäser.
-
3
Mandelpesto
Riv mandelmassa och vitlök. Mixa samman örter, vitlök och mandelmassa med olivoljan och tillsätt parmesanen. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Häll upp i en fin glasburk.
-
4
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i baguetter och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
-
5
Lägg bröden på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
-
6
Sätt ugnen på 260 °C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten i ugnen.
-
7
Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 °C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20 minuter. Låt svalna på galler. Skiva upp och servera tillsammans med mandelpesto, serranoskina och/eller goda ostar!
-
8
Tips! Gör varma baguetter med pesto. Serveras till en god pasta, sallad, soppa eller något grillat.
Skär djupa skåror i de färdigbakade baguetterna. Blanda mandelpesto med smör och fördela pestosmöret i skårorna. Lägg brödet på en ugnssäker form och sätt in i ugnen på 200 °C i ca 5 minuter eller svep in brödet i aluminiumfolie och lägg på grillen i ca 5 min. Alternativt skiva små skivor, lägg på pesto och riven ost och gratinera i ugnen på 200°C i ca 5 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (½ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 800 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
- 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
- 20 g (1 msk) oliv- eller rapsolja
Mandelpesto
- 100 g Odense mandelmassa
- 1 kruka basilika
- 1 kyfta vitlök
- 20 g parmesan, riven
- 135 g (1,5 dl) olivolja
- balsamicovinäger
- salt och peppar
Garnering
servera gärna med serranoskinka och/eller goda ostar