
Surdegsbaguette med mandelpesto
40 min
4 tim
Surdegsbaguetter med en färsk mandelpesto är ett gott tillbehör på en buffé, till soppa eller en pastarätt. Peston rör du snabbt ihop medan degen jäser. Du kan även blanda i lite pesto i brödet för att förhöja smaken på brödet ytterligare.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
-
2
Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar. Passa på att göra mandelpeston medan degen jäser.
-
3
Mandelpesto
Riv mandelmassa och vitlök. Mixa samman örter, vitlök och mandelmassa med olivoljan och tillsätt parmesanen. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Häll upp i en fin glasburk.
-
4
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i baguetter och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
-
5
Lägg bröden på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
-
6
Sätt ugnen på 260 °C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten i ugnen.
-
7
Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 °C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20 minuter. Låt svalna på galler. Skiva upp och servera tillsammans med mandelpesto, serranoskina och/eller goda ostar!
-
8
Tips! Gör varma baguetter med pesto. Serveras till en god pasta, sallad, soppa eller något grillat.
Skär djupa skåror i de färdigbakade baguetterna. Blanda mandelpesto med smör och fördela pestosmöret i skårorna. Lägg brödet på en ugnssäker form och sätt in i ugnen på 200 °C i ca 5 minuter eller svep in brödet i aluminiumfolie och lägg på grillen i ca 5 min. Alternativt skiva små skivor, lägg på pesto och riven ost och gratinera i ugnen på 200°C i ca 5 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (½ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 800 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
- 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
- 20 g (1 msk) oliv- eller rapsolja
Mandelpesto
- 100 g Odense mandelmassa
- 1 kruka basilika
- 1 kyfta vitlök
- 20 g parmesan, riven
- 135 g (1,5 dl) olivolja
- balsamicovinäger
- salt och peppar
Garnering
servera gärna med serranoskinka och/eller goda ostar