
Surdegsbröd med spenat och valnötter
2 bröd
30 min
4 tim
Recept på ett härligt surdegsbröd med spenat och valnöt.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom valnötterna. Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 4 minuter långsamt och 4 minuter snabbt i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen får vara lös, men inte kladdig.
-
2
När degen är färdig blanda i valnötterna, skall bara precis blandas jämt i degen ca 2 minuter långsamt i maskin.
-
3
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke övertäckt i minst 2 timmar.
-
4
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.
-
5
Dela degen i 2 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Avsluta med att rulla bitarna i vetemjöl.
-
6
Sätt av på plåt och täck över. Låt jäsa ca 1 timme.
-
7
Sätt ugnen på 260 °C och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten.
-
8
Gör 2-3 snitt över bröden och strö över lite havssalt precis innan plåten sätts in i ugnen och sänk temperaturen till 230 °C.
-
9
Se till att brödet får rejält med färg ca 20-25 minuter.
-
10
Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 600 g (ca 10 dl) vetemjöl special
- 240 g (ca 4 dl) durumvetemjöl
- 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
- 20 g (1 msk) olivolja eller rapsolja
- 50 g (2,5 msk) honung
- 125 g spenat, fryst/upptinad/rumstempererad eller 0,5 L färsk
- 125 g valnötter
Garnering
- havssalt