Surdegsbröd med spenat och valnötter
- 2 bröd
- 30 min
- 4 tim
Recept på ett härligt surdegsbröd med spenat och valnöt.
Gör så här:
-
1
Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom valnötterna. Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 4 minuter långsamt och 4 minuter snabbt i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen får vara lös, men inte kladdig.
-
2
När degen är färdig blanda i valnötterna, skall bara precis blandas jämt i degen ca 2 minuter långsamt i maskin.
-
3
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke övertäckt i minst 2 timmar.
-
4
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.
-
5
Dela degen i 2 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Avsluta med att rulla bitarna i vetemjöl.
-
6
Sätt av på plåt och täck över. Låt jäsa ca 1 timme.
-
7
Sätt ugnen på 260 °C och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten.
-
8
Gör 2-3 snitt över bröden och strö över lite havssalt precis innan plåten sätts in i ugnen och sänk temperaturen till 230 °C.
-
9
Se till att brödet får rejält med färg ca 20-25 minuter.
-
10
Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 600 g (ca 10 dl) vetemjöl special
- 240 g (ca 4 dl) durumvetemjöl
- 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
- 20 g (1 msk) olivolja eller rapsolja
- 50 g (2,5 msk) honung
- 125 g spenat, fryst/upptinad/rumstempererad eller 0,5 L färsk
- 125 g valnötter
Garnering
- havssalt