Surdegsbröd med dill och Västerbottensost
- 2 bröd eller 4 baguetter
- 30 min
- 4 tim
Ett spännande surdegsbröd med dill och Västerbottensost.
Gör så här:
-
1
Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
-
2
Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig
-
3
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täkt med plast i minst 2 timmar.
-
4
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.
-
5
Dela degen i 2 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Avsluta med att rulla bitarna i vetemjöl.
-
6
Sätt av på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
-
7
Sätt ugnen på 260 °C och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten.
-
8
Gör 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 °C.
-
9
Grädda i mitten av ugnen tills att brödet får fin färg i ca 20-25 minuter.
-
10
Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 840 g (ca 14 dl) vetemjöl special
- 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
- 20 g (1 msk) olivolja
- 40 g dill, färsk eller fryst
- 100 g (2,2 dl) Västerbottensost, riven