Skosulor med vanilj och kokos
- ca 20 st
- 40 min
- 2 tim
Att äta Skosula ingick i dagens ranson av fika under Maries år på bagerigymnasium. Detta recept är en snabb variant med vaniljkesella, när man är inte hinner göra egen riktig vaniljkräm.
Gör så här:
-
1
Smält smöret och blanda med mjölk och kesella.
-
2
Smula ner jästen i en degskål och tillsätt degvätskan och de andra ingredienserna.
-
3
Arbeta samman till en elastisk deg, ca 10-15 minuter i maskin (dubbelt så länge för hand) och låt jäsa övertäckt ca 30-40 minuter.
-
4
Dela upp degen på mjölat bakbord i 20 bitar.
-
5
Kavla ut bitarna till ovala skoskulor knappt 1 cm tjocka.
-
6
Rör ut vanilj Kesella med 1 tsk potatismjöl.
-
7
Stryk upp sulan med vanilj Kesella runt om, lämna 1 cm från kanten. Låt ”sulorna” jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter. Täck gärna med plast (ej plastfilm) för att undvika kladd.
-
8
Sätt ugnen på 230 °C.
-
9
Sätt in plåten och sänk temperaturen till 220 °C. Grädda i 8-10 minuter.
-
10
Låt svalna något och pensla med florsockerglasyr och vänd dem i kokos.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 50 g smör
- 300 g (ca 3 dl) mjölk
- 100 g (ca 1 dl) kesella
- 2 g (ca 0,5 tsk) salt
- 100 g (ca 1 dl) strösocker
- 50 g (ca 1 st) ägg
- 2,5 g (ca 0,5 tsk) hjorthornssalt
- 600 g (ca 10 dl) vetemjöl
Garnering
- 200 g (ca 2 dl) kesella, vaniljsmak
- 4 g (ca 1 tsk) potatismjöl
- 60 g (ca 1 dl) florsocker, utblandat med lite vatten
- kokosflingor