• Skosulor med vanilj och kokos
  • Skosulor med vanilj och kokos

    • ca 20 st
    • 40 min
    • 2 tim

    Att äta Skosula ingick i dagens ranson av fika under Maries år på bagerigymnasium. Detta recept är en snabb variant med vaniljkesella, när man är inte hinner göra egen riktig vaniljkräm.

    3.5/5

    442 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smält smöret och blanda med mjölk och kesella.

    • 2

      Smula ner jästen i en degskål och tillsätt degvätskan och de andra ingredienserna.

    • 3

      Arbeta samman till en elastisk deg, ca 10-15 minuter i maskin (dubbelt så länge för hand) och låt jäsa övertäckt ca 30-40 minuter.

    • 4

      Dela upp degen på mjölat bakbord i 20 bitar.

    • 5

      Kavla ut bitarna till ovala skoskulor knappt 1 cm tjocka.

    • 6

      Rör ut vanilj Kesella med 1 tsk potatismjöl.

    • 7

      Stryk upp sulan med vanilj Kesella runt om, lämna 1 cm från kanten. Låt ”sulorna” jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter. Täck gärna med plast (ej plastfilm) för att undvika kladd.

    • 8

      Sätt ugnen på 230 °C.

    • 9

      Sätt in plåten och sänk temperaturen till 220 °C. Grädda i 8-10 minuter.

    • 10

      Låt svalna något och pensla med florsockerglasyr och vänd dem i kokos.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 50 g smör
    • 300 g (ca 3 dl) mjölk
    • 100 g (ca 1 dl) kesella
    • 2 g (ca 0,5 tsk) salt
    • 100 g (ca 1 dl) strösocker
    • 50 g (ca 1 st) ägg
    • 2,5 g (ca 0,5 tsk) hjorthornssalt
    • 600 g (ca 10 dl) vetemjöl

    Garnering

    • 200 g (ca 2 dl) kesella, vaniljsmak
    • 4 g (ca 1 tsk) potatismjöl
    • 60 g (ca 1 dl) florsocker, utblandat med lite vatten
    • kokosflingor

    Liknande recept