Skorpor med ingefära och choklad
- 25-30 st
- 40 min
- 1 tim 50 min
Om du, likt Marie, gillar klassiska veteskorpor med kardemumma, kan detta bli en ny favorit! En perfekt liten skorpa att ha hemma i kakburken när du får oväntat besök. Du kan även krossa skorporna och servera tillsammans med glass så får du en jättegod dessert.
Gör så här:
-
1
Värm mjölken till ca 25 °C. Arbeta samman alla ingredienserna, utom chokladknapparna, i en degskål med krok, till en blank och elastisk deg. Tillsätt chokladknapparna de sista minuterna.
-
2
Låt jäsa minst 30 minuter.
-
3
Dela upp degen i 6 längder och rulla ut dem. Täck med en duk och låt dem jäsa i ca 30 minuter.
-
4
Sätt ugnen på 230 °C, pensla med ett uppvispat ägg med en gnutta salt. Strö på litet pärlsocker. Grädda i ca 12-15 minuter. Låt svalna något, innan du skär och delar i bitar. Sänk ugnen till ca 150 °C och grädda skorporna gyllenbruna i 15-20 minuter, öppna luckan och torka skorporna på eftervärme.
Tips!
- Du kan även blanda i lite nötter i degen, så blir skorporna ”extra goda”!
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 125 g (1,25 dl) mjölk
- 9 g (ca 3 tsk) ingefära, malen
- 2 msk färsk ingefära, riven
- 70 g (ca 0,5 dl) sirap, vit
- 2 g (ca 0,5 tsk) salt
- 50 g smör, rumstempererat
- 250 g (ca 4,2 dl) vetemjöl
- 150 g (1 påse) Odense chokladknappar, mörka eller ljusa
Pensling
ägg, uppvispat med en gnutta salt
Garnering
pärlsocker