• Saffranssnurror med apelsin
  • Saffranssnurror med apelsin

    • ca 32 st
    • 32 min
    • 2 tim

    Dessa läckra saffranssnurror med smak av vanilj och apelsin tar julfikat till nya höjder! 

    0/5

    0 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm upp mjölken till, ca 25 °C.

    • 2

      Smula ner jästen i en bunke, tillsätt den värmda mjölken och rör om tills jästen har löst sig.

    • 3

      Tillsätt salt, strösocker, kvarg, saffran, smör och mjöl. Kör degen långsamt i maskin under 5 minuter och därefter på medelhastighet i 3 minuter. Låt jäsa i ca 30 minuter.

    • 4

      Under tiden som degen vilar blandar vi fyllningen. Blanda ut mandelmassan med visp eller vinge, långsamt, med lite smör i taget. När nu tagit i allt smör tillsätter du resterande ingredienser och blandar till en smet, ca 1 minut på långsam hastighet.

    • 5

      Ta upp degen och kavla ut den till en stor rektangel. Bred ut fyllningen på degen och vik ihop den i ett treslag. Skär 32 remsor och tvinna till snurror. Placera sedan saffranssnurrorna på en plåt.

    • 6

      Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i ca 30 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 45 minuter.

    • 7

      Under tiden som degen vilar förbereder vi apelsinerna. Skär 32 tunna apelsinskivor och lägg sedan i sockerlag. Det är lika delar socker och vatten som kokas i någon minut tills sockret löst sig. Låt skivorna ligga i sockerlag ungefär 5 minuter. 

    • 8

      Lägg en apelsinskiva i mitten på varje saffranssnurra. 

    • 9

      Sätt ugnen på 225 °C.

    • 10

      Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter.

    • 11

      Låt saffranssnurrorna svalna. Pensla sedan med smör och doppa i strösocker. 

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 1 g (2 pkt) saffran
    • 500 g (5 dl ) mjölk
    • 1020 g (ca 17 dl) vetemjöl
    • 100 g smör, rumstempererat 
    • 250 g (2,5 dl) kvarg 
    • 150 g (1,7 dl) strösocker
    • 3 g (0,5 tsk) salt

    Fyllning

    • 350 g Odense mandelmassa
    • 250 g smör, mjukt
    • 20 g (3 msk) vaniljsocker
    • 90 g (1 dl) strösocker
    • 1 apelsin, rivet skal

    Topping

    • 2 apelsiner, 32 apelsinskivor

    Pensling

    • 50 g smör, smält

    Garnering

    • 180 g (2 dl) strösocker

    Liknande recept