
Saffranssnurror med apelsin
ca 32 st
32 min
2 tim
Dessa läckra saffranssnurror med smak av vanilj och apelsin tar julfikat till nya höjder!
Gör så här:
-
1
Värm upp mjölken till, ca 25 °C.
-
2
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt den värmda mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
-
3
Tillsätt salt, strösocker, kvarg, saffran, smör och mjöl. Kör degen långsamt i maskin under 5 minuter och därefter på medelhastighet i 3 minuter. Låt jäsa i ca 30 minuter.
-
4
Under tiden som degen vilar blandar vi fyllningen. Blanda ut mandelmassan med visp eller vinge, långsamt, med lite smör i taget. När nu tagit i allt smör tillsätter du resterande ingredienser och blandar till en smet, ca 1 minut på långsam hastighet.
-
5
Ta upp degen och kavla ut den till en stor rektangel. Bred ut fyllningen på degen och vik ihop den i ett treslag. Skär 32 remsor och tvinna till snurror. Placera sedan saffranssnurrorna på en plåt.
-
6
Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i ca 30 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 45 minuter.
-
7
Under tiden som degen vilar förbereder vi apelsinerna. Skär 32 tunna apelsinskivor och lägg sedan i sockerlag. Det är lika delar socker och vatten som kokas i någon minut tills sockret löst sig. Låt skivorna ligga i sockerlag ungefär 5 minuter.
-
8
Lägg en apelsinskiva i mitten på varje saffranssnurra.
-
9
Sätt ugnen på 225 °C.
-
10
Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter.
-
11
Låt saffranssnurrorna svalna. Pensla sedan med smör och doppa i strösocker.
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 1 g (2 pkt) saffran
- 500 g (5 dl ) mjölk
- 1020 g (ca 17 dl) vetemjöl
- 100 g smör, rumstempererat
- 250 g (2,5 dl) kvarg
- 150 g (1,7 dl) strösocker
- 3 g (0,5 tsk) salt
Fyllning
- 350 g Odense mandelmassa
- 250 g smör, mjukt
- 20 g (3 msk) vaniljsocker
- 90 g (1 dl) strösocker
- 1 apelsin, rivet skal
Topping
- 2 apelsiner, 32 apelsinskivor
Pensling
- 50 g smör, smält
Garnering
- 180 g (2 dl) strösocker