• Runt julknäcke med frön
  • Runt julknäcke med frön

    • Ca 20 st
    • 1 tim
    • 2 tim 45 min

    Fröiga knäcken blir ett härligt tillbehör på julbordet.

    3/5

    3 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Ta fram en degbunke och smula ner jästen, tillsätt det ljumma vattnet tills jästen löst sig.

    • 2

      Blanda ner allt mjöl samt fröer och knåda degen i 5 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 3

      Knåda till sist in saltet i degen.

    • 4

      Låt jäsa i övertäckt bunke ca 40 minuter.

    • 5

      Tag upp degen på mjölat bakbord.

    • 6

      Dela i 20-25 bitar, låt vila 15 minuter.

    • 7

      Sätt ugnen på 200 °C varmluftsugn (225 °C vanlig ugn).

    • 8

      Rulla till bollar och kavla ut tunt till runda knäckebröd, ca 17 cm diameter. Stansa ut en rundel i mitten på var och en med ett litet snapsglas.

    • 9

      Lägg på bakplåtspapper, 4 st per bakplåtspapper, pensla med lite vatten och strö lite flingsalt på. (Baka även av de små mittencirklarna).

    • 10

      Grädda i ca 20 minuter (varmluftsugn, 2 plåtar åt gången) tills de fått fin färg.

    • 11

      Gräddningen tar längre tid om knäckena gräddas i vanlig ugn. Låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (5 dl) vatten
    • 470 g (ca 7 ½ dl) rågmjöl, grovt
    • 300 g (5 dl) vetemjöl
    • 35 g (ca ½ dl) sesamfrön
    • 35 g (ca ½ dl) linfrö, hela
    • 35 g (ca ½ dl) solrosfrön
    • 12 g (2 tsk) salt

    Pensling

    • vatten

    Garnering

    • 6 g (1 tsk) flingsalt

    Liknande recept