Rosenbröd
- ca 25 st
- 30 min
- 1 tim 25 min
Detta söta bröd har fått sitt namn genom dess vackra form. Njut till buffén, soppan eller frukost.
Gör så här:
-
1
Rör samman fördegen till en slät smet, täck med lock eller plastfilm och låt jäsa i 30 minuter.
-
2
Väg upp de övriga ingredienserna i en degbunke och tillsätt fördegen.
-
3
Knåda degen i maskin 6 minuter sakta och 3 minuter snabbt tills den blir riktigt elastisk.
-
4
Lägg degen i en oljad plastlåda/bunke med lock eller plastfilm.
-
5
Låt vila 20 minuter.
-
6
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, väg upp bitar på 40 gram ca 25 st.
-
7
Rulla runda jämna fina bullar och låt jäsa i ugnen med lampan på och max 35 °C i ca 30-40 minuter.
-
8
Tag ut de färdigjästa bröden och höj ugnen till 225 °C och pensla bröden försiktigt med vispat ägg och strö över vallmo.
-
9
Grädda i ca 5-6 minuter i 225 °C. Låt svalna under bakduk.
Ingredienser
Fördeg
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk, rumstempererad
- 400 g (ca 7 dl) vetemjöl special
- 90 g (1 dl) strösocker
Övriga ingredienser
- 400 g (ca 7 dl) vetemjöl
- 100 g (1 dl) smör, rumstempererat
- 10 g (0,5 msk) honung, flytande
- 15 g (1 msk) salt
Topping
- 0,5 dl vallmofrön
Pensling
- 1 ägg, uppvispat