Pizza
- 2 plåtar
- 20 min
- 2 tim 20 min
Din egen pizzadeg blir garanterat roligare att baka än att köpa en färdig. Låt alla välja fyllningen själva som en trevlig aktivitet i köket. Visst tenderar man att uppskatta maten än mer när man varit med och lagat själv?
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 20 °C och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.
-
2
Tillsätt vetemjölet lite i taget – använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg.
-
3
Låt jäsa under bakduk 30-60 minuter tills degen blivit dubbelt så stor.
-
4
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25×35 cm om man vill ha tunn pizza.
-
5
Bred ut tomatsåsen på bottnarna och lägg på valfri fyllning. Grädda i 225-250 °C i mitten av ugnen 10-15 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Pizzadeg
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) vatten
- 26 g (2 msk) olja
- 30 g (5 tsk) salt
- 420-480 g (ca 7-8 dl) vetemjöl
Tomatsås
- 1 burk tomater, passerade
- lite tomatpure
- oregano, torkad
- salt
- peppar