Pepparkaksknut
- 40 st
- 1 tim
- 3 tim
Det blir en fantastisk smakexplosion när du kombinerar en kardemummabulle med klassisk pepparkakskrydda.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund och lägg i en bunke och täck med plast eller bakduk. Låt vila 30 minuter i rumstemperatur.
-
3
Kavla ut hela grunddegen som en stor rektangel, eller om man har liten yta, dela degen i två och ta en degbit i taget. Blanda ihop fyllningen till en jämn smet och bred ut över den utkavlade degen. Vik den övre kanten till mitten och därefter viker du den undre kanten till den översta kanten (degen blir då i tre lager). Skär remsor och snurra knutar, placera sedan bullen i bakformar eller plåtar täckta med bakplåtspapper.
-
4
Låt dina bullar jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 50-60 minuter. Jäser du i rumstemperatur får du räkna med en jästid på 90-120 minuter. Ta ut bullarna och ställ dem i rumstemperatur, sätt ugnen på 240 °C.
-
5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 300 g (ca 3 dl) vatten, kallt
- 200 g (ca 2 dl) mjölk, kall
- 1 125 g (ca 18,5 dl) vetemjöl special
- 200 g smör, mjukt
- 200 g (ca 2 dl) socker
- 9 g (1½ tsk) salt
- 10 g (ca 1 msk) kardemumma, grovmald
- 50 g (ca 1 st) ägg
Fyllning
- 250 g smör, mjukt
- 250 g (ca 3,2 dl) farinsocker
- 6 g (ca 1 msk) ingefära, mald
- 7 g (ca 1 msk) kanel, mald
- 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, mald
- 6 g (ca 2 tsk) nejlika, mald
Pensling
- 50 g (ca 1 st) ägg, uppvispat
Garnering
- pärlsocker