
Pankofriterade Lussebollar
ca 60 st
50 min
2 tim
Du har nog ätit lussebullar runt jul – men har du provat lussebollar? De passar perfekt både till adventsfikat eller som julgodis. Det asiatiska ströbrödet panko ger bollarna sin krispiga och frasiga textur.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Till saffranskoket: Värm saffran, vatten och sirap till ca 60 °C under omrörning. Ta av kastrullen och låt svalna. För extra smak och färg tillsätt ett par matskedar konjak eller rom. Väl inplastat kan det färdiga saffranskoket förvaras i kylen en vecka.
-
2
Värm mjölk och vatten till 20 °C. Smula ner och lös upp jästen. Tillsätt saffranskoket och övriga ingredienser. Knåda med köksassistent 3 minuter långsamt och sedan 8 minuter snabbt så degen blir fin och elastisk. Knådar du för hand så dubbla tiden.
-
3
Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda den rund. Täck degen med plast och låt den vila i ca 30 minuter.
-
4
Dela degen i små bitar (ca 35 g) och rulla dem till bollar. Doppa bollarna i uppvispat ägg och rulla dem i panko ströbröd.
-
5
Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bollarna jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 50–60 minuter.
-
6
Värm olja till 180 °C i en kastrull. Lägg i bollarna
och fritera dem i ca 15–20 sekunder. Vänd bollarna och fritera 15–20 sekunder ytterligare, tills de är jämnt gyllenbruna. -
7
Lägg de friterade bollarna på ett galler med en plåt under (som droppstöd). Låt svalna. Pankofriterade
lussebollar färdiga att avnjutas!
Tips! Som alternativ till att fritera i olja går det bra att använda air fryer. Spraya bollarna med rapsolja och kör i 10 minuter på 200 °C.
Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
- 300 g (3 dl) mjölk
- 100 g (1 dl) vatten
- 50 g (1 st) ägg
- 200 g smör, rumstempererat
- 135 g (1,5 dl) strösocker
- 20 g (3,5 tsk) salt
Saffranskok
- 2 g (4 pkt) saffran
- 50 g (2,5 msk) sirap, ljus
- 100 g (1 dl) vatten
Panering
- 6 ägg, uppvispade
- 400 g (2 påsar) Risberg Panko Asiatiskt ströbröd
- 24 g Risberg Sichuanpeppar, mortlad (går att utesluta)
Fritering
- 500 g rapsolja