• Pankofriterade Lussebollar
  • Pankofriterade Lussebollar

    • ca 60 st
    • 50 min
    • 2 tim

    Du har nog ätit lussebullar runt jul – men har du provat lussebollar? De passar perfekt både till adventsfikat eller som julgodis. Det asiatiska ströbrödet panko ger bollarna sin krispiga och frasiga textur.

    0/5

    0 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Till saffranskoket: Värm saffran, vatten och sirap till ca 60 °C under omrörning. Ta av kastrullen och låt svalna. För extra smak och färg tillsätt ett par matskedar konjak eller rom. Väl inplastat kan det färdiga saffranskoket förvaras i kylen en vecka.

    • 2

      Värm mjölk och vatten till 20 °C. Smula ner och lös upp jästen. Tillsätt saffranskoket och övriga ingredienser. Knåda med köksassistent 3 minuter långsamt och sedan 8 minuter snabbt så degen blir fin och elastisk. Knådar du för hand så dubbla tiden.

    • 3

      Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda den rund. Täck degen med plast och låt den vila i ca 30 minuter.

    • 4

      Dela degen i små bitar (ca 35 g) och rulla dem till bollar. Doppa bollarna i uppvispat ägg och rulla dem i panko ströbröd.

    • 5

      Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bollarna jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 50–60 minuter.

    • 6

      Värm olja till 180 °C i en kastrull. Lägg i bollarna
      och fritera dem i ca 15–20 sekunder. Vänd bollarna och fritera 15–20 sekunder ytterligare, tills de är jämnt gyllenbruna.

    • 7

      Lägg de friterade bollarna på ett galler med en plåt under (som droppstöd). Låt svalna. Pankofriterade
      lussebollar färdiga att avnjutas!

    Tips! Som alternativ till att fritera i olja går det bra att använda air fryer. Spraya bollarna med rapsolja och kör i 10 minuter på 200 °C.

    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
    • 300 g (3 dl) mjölk
    • 100 g (1 dl) vatten
    • 50 g (1 st) ägg
    • 200 g smör, rumstempererat
    • 135 g (1,5 dl) strösocker
    • 20 g (3,5 tsk) salt

    Saffranskok 

    • 2 g (4 pkt) saffran
    • 50 g (2,5 msk) sirap, ljus
    • 100 g (1 dl) vatten

    Panering

    • 6 ägg, uppvispade
    • 400 g (2 påsar) Risberg Panko Asiatiskt ströbröd
    • 24 g Risberg Sichuanpeppar, mortlad (går att utesluta) 

    Fritering 

    • 500 g rapsolja 

    Liknande recept