Pankofriterade Lussebollar
- ca 60 st
- 50 min
- 2 tim
Du har nog ätit lussebullar runt jul – men har du provat lussebollar? De passar perfekt både till adventsfikat eller som julgodis. Det asiatiska ströbrödet panko ger bollarna sin krispiga och frasiga textur.
Gör så här:
-
1
Till saffranskoket: Värm saffran, vatten och sirap till ca 60 °C under omrörning. Ta av kastrullen och låt svalna. För extra smak och färg tillsätt ett par matskedar konjak eller rom. Väl inplastat kan det färdiga saffranskoket förvaras i kylen en vecka.
-
2
Värm mjölk och vatten till 20 °C. Smula ner och lös upp jästen. Tillsätt saffranskoket och övriga ingredienser. Knåda med köksassistent 3 minuter långsamt och sedan 8 minuter snabbt så degen blir fin och elastisk. Knådar du för hand så dubbla tiden.
-
3
Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda den rund. Täck degen med plast och låt den vila i ca 30 minuter.
-
4
Dela degen i små bitar (ca 35 g) och rulla dem till bollar. Doppa bollarna i uppvispat ägg och rulla dem i panko ströbröd.
-
5
Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bollarna jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 50–60 minuter.
-
6
Värm olja till 180 °C i en kastrull. Lägg i bollarna
och fritera dem i ca 15–20 sekunder. Vänd bollarna och fritera 15–20 sekunder ytterligare, tills de är jämnt gyllenbruna. -
7
Lägg de friterade bollarna på ett galler med en plåt under (som droppstöd). Låt svalna. Pankofriterade
lussebollar färdiga att avnjutas!
Tips! Som alternativ till att fritera i olja går det bra att använda air fryer. Spraya bollarna med rapsolja och kör i 10 minuter på 200 °C.
Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
- 300 g (3 dl) mjölk
- 100 g (1 dl) vatten
- 50 g (1 st) ägg
- 200 g smör, rumstempererat
- 135 g (1,5 dl) strösocker
- 20 g (3,5 tsk) salt
Saffranskok
- 2 g (4 pkt) saffran
- 50 g (2,5 msk) sirap, ljus
- 100 g (1 dl) vatten
Panering
- 6 ägg, uppvispade
- 400 g (2 påsar) Risberg Panko Asiatiskt ströbröd
- 24 g Risberg Sichuanpeppar, mortlad (går att utesluta)
Fritering
- 500 g rapsolja